Намалиха наполовина обезщетението на оправдан полицейски началник

От 20 000 на 10 000 лева се стопи обезщетението, което бившият началник на Второ районно управление на полицията Иван Маринов ще получи от прокуратурата. Това поне е волята на втората съдебна инстанция - тази на Апелативния съд във Велико Търново.
Повод за търсената парична компенсация стана фактът, че Маринов бе обвинен в лъжесвидетелстване и три съдебни инстанции го осъдиха, но след тежки адвокатски битки той бе окончателно оправдан. А заради съсипаните месеци, белязани от водене на дела, срам от обвиненията и шушуканията зад гърба му, полицейският шеф поиска 50 000 лева обезщетение от прокуратурата.
Случаят, за който той се сдоби с обвинения, е от октомври 2009 година, когато Маринов заявил пред районен магистрат, че гневна жена влязла в кабинета му и го нахокала, че е дърт комунист и работи в услуга на ДПС. 
След като стана ясно, че Маринов не е лъгал в съдебна зала, той получи 20 000 лева обезщетение от Окръжния съд в Русе, но втората инстанция го намали. Причината - полицаят е бил с най-леката възможна мярка за неотклонение, срещу него не е започнато дисциплинарно производство, а вместо това му е позволено да се пенсионера и да получи 20 заплати накуп. Освен това е било ясно, че ако бъде осъден, то ще е на минимално наказание, а и не е доказал, че обвиненията са се отразили негативно на здравето му.