200 лв. глоба за носене на бурка на публично място

Да се забрани носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места, предлагат депутатите от Патриотичния фронт, които внесоха специален законопроект в деловодството на парламента.
Промените предвиждат забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.
Забраната няма да важи, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер, в рамките на спортни, културни и други подобни прояви. 
Според предлаганите промени носенето на бурка на публично място ще се наказва с глоба от 200 лева, а при повторно нарушение - до 1500 лева.

„По Конституция България е светска държава, а у нас подобни облекла, носени в монархиите в Персийския залив, в Близкия Изток или в Пакистан, не са били характерни в страната ни”, посочи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Според него нормално е да се реагира своевременно на фона на нарастването на радикалния екстремизъм в Европа.
Сред предлаганите промени е и наказания за тези, които склоняват хората да прикриват лицата си - от 3 г. затвор и глоба от 5 хил. лв. Ако склоненият е малолетно или непълнолетно лице, предвиденото наказание е затвор до 5 години и 10 хил. лева глоба.