Осъдиха жена за катастрофа, в която загинал баща й

42-годишната Ремзия Осман се изправи вчера пред състав на Русенския окръжен съд и пое отговорност за смъртта на баща си. Заради нещастния инцидент от 6 януари 2014 година жената бе поставена в ситуация, при която собствената й майка, брат и леля можеха да застанат срещу нея като частни обвинители и да й поискат обезщетение за смъртта на 69-годишния Ниязи Осман. Близките й, разбира се, не се възползваха от тази възможност.
Тежката катастрофа стана в района на Мартен, след като карания от родената в Исперих, но живееща в Завет жена „Фолксваген Венто“ се заби в крайпътно дърво. Според експертизата макар Ремзия да е шофирала с по-малко от 80 км/ч, скоростта й не е била адекватна на пътните условия, тъй като е имало мъгла и настилката била хлъзгава. Вероятно мокрия път и натиснатите спирачки са станали причина жената да изтърве управлението на фолксвагена и колата да излезе от пътя. Впрочем Ремзия карала баща си Ниязи, майка си Емине и леля си Фатме в болницата и по ирония на съдбата те стигнали при докторите, но в още по-тежко състояние.
Два дена след тежкия удар бащата почина в болницата, а лелята и майката на Ремзия бяха с много тежки наранявания. Фатме бе с временна опасност за живота след контузия на мозъка, кръвоизливи, счупен шиен прешлен и фрактури по двата крака. И днес 69-годишната жена е в инвалидна количка, а 66-годишната майка се придвижва с бастун.
Впрочем ден след тежкия инцидент в същото крайпътно дърво катастрофираха майка и дъщеря й. 
Прокуратурата посочи, че Ремзия е можела да предотврати тежкото произшествие ако се е съобразила с лошото време и хлъзгавия път. Обърнато обаче бе и внимание, че тя вече е понесла своето наказание, тъй като е изгубила баща си, а и самата тя е била с тежки травми. 
Адвокатът на жената пък посочи, че Ремзия вече живее в Германия и на два пъти е пътувала специално за делото, за да съдейства на правораздавателните органи да и приключи процеса.  
Всички страни, включително и съда, се оказаха на мнението, че жената заслужава 2 години условно наказание с 4-годишен изпитателен срок, както и забрана да шофира през следващите 3 години. Присъдата може да се обжалва.