Пет полезни навика на Уорън Бъфет

Когато Уорън Бъфет говори, всички слушат. Стотици акционери във фонда му Berkshire Hathaway наводняват малкото градче Омаха в Небраска всяка година, когато той прави обръщението си към общото събрание, за да чуят какво има да каже за инвестициите и финансите.

Ако има бизнес лидер, който може да се радва на подобна отдаденост, то това е Оракулът от Омаха.

Практически той е удвоявал или утроявал богатството си през всяко десетилетие от живота си. В момента на 85 г. (роден е през 1930 г.), той притежава 67 млрд. долара и е сред тримата най-богати хора на планетата

А колко струва една акция от фонда му? Какво ще кажете за 191 396 долара? Това е достатъчна сума да се купи къща.

Написани са множество книги за живота на Бъфет и натрупването на богатството му. Само в Amazon излизат 20 страници резултати при търсене на книги за Оракула. Да не говорим за статиите в интернет.

Но няма много информация какво прави той извън работата си. Което не е учудващо, предвид културата на работохолизъм, царяща в инвестиционните среди. Но неговото спокойно до ниво дзен поведение, докато управлява компании и прави милиарди, всъщност е допринесло много за завидния баланс, на който се радва в живота си.

Вижте 5 навика, които той упражнява всеки ден и от които може да се поучите, за да сте по-успешни:

1. Четете 500 страници всеки ден

Преди време, когато попитали Оракула как човек се учи и поумнява, той вдигнал купчина листа и отговорил: „Четете 500 такива страници всеки ден. Така се изгражда знание, като сложна лихва”.

Бъфетпризнава, че прекарва 80% от деня си в четене; на работа – финансови новини, вестници, доклади, и вкъщи – вестници и книги. Някои хора не прочитат толкова и за година.

„Повече се отдавам на мислене и четене, и вземам по-малко импулсивни решения от повечето хора в бизнеса”, казва той.

2. Спортувайте поне малко

Веднъж в отговор на въпроса как човек да остане млад, Бъфет казва: „да яде като 6-годишен”. Това включва и изпиването на 5 напитки Кока-Кола на ден. „Аз съм една четвърт Кока-Кола”, признава той. (Може да се приеме и буквално, защото фондът му притежава 16% от акциите в компанията).

85-годишният Бъфет яде хамбургери, стекове, пържени картофки и пие безалкохолна бира. През 2007 г. лекарят му поставил дилема – „или се храни здравословно, или се упражнявай”. Бъфет избрал по-малката злина - упражненията. Малката промяна в житейските навици трябва да е проработила. След като победи рака на простата през 2015 г., той все още изглежда  в добра форма на преклонната си възраст.

(На снимката горе – Бъфет и Бил Гейтс играят тенис на маса преди общото събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2013 г. – кадър Youtube).

3. Бъдете благодарни, но не разточителни

Следвайки примера на идола си Чък Фийни (който дарява цялото си състояние), Бъфет е един от най-големите дарители в света. Той е обявил намерението си да дари 99% от богатството си за благотворителни и научни каузи. „Ако си от най-щастливите 1% от хората, длъжен си да се погрижиш за останалите 99%”, казва Оракулът.

Той е прословут и със своята пестеливост. Все още живее в къщата, която е купил през 1958 г. за 31 500 долара, кара стар автомобил, живее скромно. Когато кани инвеститори в Омаха, ги води на закуска в МакДоналдс.

4. Играй игра, изискваща търпение

Като Чък Фийни, и Бъфет е признавал, че управлява състоянието си като на игра. Това не е изненадващо. Той обича игрите и редовно решава финансови ребуси, за да се справя с инвестициите си.

Обича да поддържа ума си с игра на бридж, даже често може да бъде видян в местния мол в Омаха да играе на по 6-7 долара залог с пенсионери. „Това е добро интелектуално упражнение, попадаш в нова ситуация за решаване на всвеки 10 минути. Бриджът е свързан с претеглянето на съотношения на печалби и загуби и през цялото време правиш сметки”, казва Бъфет.

5. Намери си хоби само за забавление

За финансов анализатор на Уолстрийт, който работи по над 100 часа седмично, нещо толкова прозаично като хоби неизбежно остава на заден план. Но Уорън обича хобитата си.

Сигурно няма да повярвате, но той свири толично на укулеле – струнен музикален инструмент от рода на китарите, популярен на Хаваите и в САЩ. В YouTube има няколко видеа, на които може да се види как инвеститорът пее песни за Кока-Кола или свири дуети с Бон Джоуви.