Художниците учредиха награда за дръзновение на името на Пламен Монев

Над 100 произведения са включени в Салона на Дружеството на русенските художници, който бе открит вчера в Художествената галерия на ул. „Борисова“ 39. Поредната обща изложба на русенските художници тази година е посветна и е със специалното участие на Пламен Монев, тъй като неговата съпруга любезно е предоставила последните му платна за изложбата, която той готвеше в Дубай. 
Пламен Монев присъства не само духом, но и почти като физическо усещане чрез тези картини, които са едно от последните неща, които е докосвал. Самото редене и аранжиране беше много вълнуващо точно поради тази причина, сподели председателят на групата на русенските художници Георги Пасев на пресконференция вчера.
Във връзка с почитта, която дружеството прави към Пламен Монев, се учредява и награда на негово име за дръзновение. Тя ще бъде ежегодна и ще се дава за творческо усърдие и за постоянство. Тази година журито единодушно реши отличието да бъде връчено на Даниела Максимова. 
Наградата е символична, набира се от спонсори, като тази година те са членове на дружеството, които не желаят да бъдат оповестени, посочи Пасев.  
Той подчерта, че тазгодишната изложба е разноообразна, разнолика, а това винаги е плюс и минус. В нея са представени както членове на дружеството, така и тези, които не желаят да са членове, но искат да участват в художествения живот на града. Има най-различни поколения художници, както и нови имена, които се появяват за първи път с интересни произведения. Изложбата стана много спретната и въпреки трудното време се вижда, че хората продължават да работят и да постигат резултати, коментира ощя Пасев. Той допълни, че с тази експозиция дружеството изпълнява своята функция да произвежда културни събития. Тя ще бъде подредена до 4 май.