Русенска фирма на два петъка взема 53 000 лева евросубсидия за безработни

Близо 53 000 лева ще вземе русенската фирма „Артфешън дизайн“ със собственик Николай Милчев Ангелов от Агенцията по заетостта по проекта „Обучение и заетост“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът за наемане на неграмотни безработни и хора в предпенсионна възраст стана скандално известен с факта, че документи се приемаха реално само два часа, а оценяващите за три дни разгледаха 3721 предложения и от тях одобриха 181 фирми, които да бъдат субсидирани с 8,1 млн. лева. Сред най-фрапантните случаи е именно „Артфешън дизайн“, регистрирана в началото на март с широк предмет на дейност. 23 дни по-късно, на 25 март, дружеството вече е успяло да подготви необходимите документи, да кандидатства в Агенцията по заетостта и да получи финансиране за заплати и осигуровки на 10 наети безработни в размер на 53 000 лева.
От регистъра на одобрените работодатели прави впечатление значителният интерес на русенските бизнесмени към програмата. Сред фирмите с най-много субсидирани работници са шивашките „Теодора Александрова“ /70 работни места/, „Аристон-С“ /16/, „Антоан Вилл“ /6/, както и строителната фирма „Медиком“ /27/. Любопитен факт е, че според информационната система Апис Теодора Александрова е свързана с „Аристон-С“. Тя е зам.-председател на Управителния съвет на сдружение „Футболен клуб Аристон“ и член на Управителния съвет на фондация „Аристон-С“.
При нас в бюрото върви само регистрацията, одобрението става от централната администрация. Ние просто приемаме петте документа, които се изискват по програмата, каза за „Утро“ шефът на Регионалната служба по заетостта в Русе Драгомир Николов. Той посочи, че няма нищо притеснително, а интересът към Русе е по-голям, защото от службата са си свършили работата. Нашата цел е да намалим безработицата и е похвално, че колегите са се организирали и са приели голям брой документи, допълни още той.