10 супер способности на вашата микровълнова фурна, за които дори не подозирате

Първите микровълнови фурни излязоха в продажба още през 50-те години на миналия век. Днес микровълнова фурна има в почти всеки дом или офис, но много хора така и не знаят как да се възползват от техните преимущества. Нека видим какво могат микровълновите фурни в действителност.

Основни правила на претоплянето

За да не изсъхват по време на претопляне ястия като макарони например, покрийте чинията с обикновена хартиена салфетка. Ако претопляте пица, поставете заедно с чинията и чаша с вода. Ястието ще се затопли равномерно, ако в средата на порцията направите малка вдлъбнатина. Печените сандвичи трябва да се сложат в края на въртящата се подложка, а не в средата. Така те ще се запекат по-добре.

Подправки

Копърът, магданозът и босилекът са започнали да увяхват? Сложете връзка подправки на хартиена подложка и ги изсушете в микровълновата фурна в продължение на няколко минути. След това ги натрошете и ги сипете в буркан за подправки. Ако подправките за готвене след съхранение са изгубили аромата си, сложете ги в микровълновата фурна и ги загрейте на максимална мощност за 15-20 секунди. Веднага след това можете да ги използвате за приготвяне на ястия.

Хляб и изделия от тесто

Завийте изсъхналия вече хляб във влажна кърпа или хартиена салфетка и го сложете в микровълновата фурна за 10 секунди. При необходимост повторете. По същия начин можете да претоплите кифлички, кроасани и други тестени изделия.

Капучино

Приготвянето на кафе с млечна пяна е възможно дори и без скъпа кафемашина. Вземете прясно мляко с масленост 2%, налейте до средата на буркан, затворете буркана с капачка и разклатете добре. Веднага след това поставете буркана в микровълновата фурна, както е затворен и включете за 30 секунди. След това отворете буркана и отново загрейте за още 30 секунди. Получава се мляко с отлична пяна за любителите на капучино.

Плодове и зеленчуци

Лук

За да се избавите от излишните сълзи по време на рязане на лук, разрежете го леко по края и го оставете за 30 секунди в микровълновата фурна. След тази процедура е гарантирано, че сълзи няма да има.

Чесън

Ако оставите скилидка чесън за 15 секунди в микровълновата фурна ще ви бъде доста по-лесно да я обелите.

Домати

За да обелите домати може разбира се да ги залеете за няколко минути с кипяща вода. Но с микровълновата фурна задачката става доста по-лесна. Просто загрейте доматите за 30 секунди на висока мощност и след това ги оставете настрани за няколко минути. Кожата на зеленчуците се смъква без усилие.

Тикви

Способът за почистване на тиква с дебела кора, изискващо много усилия е същия, както при доматите.

Грейпфрут

Ако трябва много бързо да почистите грейпфрут, то тогава го загрейте на пълна мощност за 30 секунди в микровълновата фурна. После отрежете долната част на плода и срежете кората. Тя лесно ще се обели.

Цвекло

Поставете измитото и почистено цвекло в найлонова торбичка, завържете възел и загрейте в микровълновата фурна за 15 минути. След това премахнете корените и изчакайте още 5 минути. Цвеклото е готово, а вие се разминахте без дългия процес на варене.

Орехи

Орехи и всякакви ядки можете бързо да изпечете в микровълновата фурна. Сложете ги в чиния, поръсете ги с растително масло и ги загрейте на пълна мощност примерно за минута. После дайте на орехите да си „починат“ 10-15 секунди, разбъркайте ги и отново включете печката за минута. Повторете от 3 до 5 пъти, докато ядките не станат готови.

Мед

За да разтопите бързо захаросания мед, е необходимо да поставите буркана с меда както е отворен за 30 – 40 секунди в микровълновата фурна. След това медът ще бъде отново прозрачен и течен.