Държавата може да вземе имоти за над 1 милион лева от Юзеир Юзеиров

Варненският апелативен съд потвърди изцяло иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Росен Йорданов, публично известен като Юзеир Юзеиров, съобщиха от КОНПИ на своя сайт.
С решението на съда, от Йорданов и съпругата му се отнема собственост на обща стойност 1,022 млн. лв., предимно земеделски земи в Добруджа. Сред тях е и теренът, на който Росен Йорданов и брат му Асен построиха паметник на турския войник, който впоследствие беше принудително разрушен по предписание на ДНСК.
На първа инстанция съдът в Търговище уважи иска на комисията само частично заради търсена причинно-следствена връзка между престъплението и имуществото.
Апелативните съдии обаче посочват, че по реда на новия закон „престъпната дейност е само повод за образуване на проверката от комисията”.
Юзеир и брат му Али се опитаха на няколко пъти да учредят мюсюлманска партия с името „Отоман”. За това те получиха и обвинение през 2010 г., както и за митинг-събрание на незаконна политическа сила и едро хулиганство – заради строежа на паметник на турския воин.
Юзеир Юзеиров бе задържан през 2010-2011 г. в Белгия за нарушения на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници.