Подновява се изграждането на подводната газова връзка с Румъния

След двугодишно прекъсване, през следващата седмица ще бъде подновен подводният сондаж по дъното на река Дунав за свързването на вече изградените сухопътни трасета от връзката между газовите мрежи на България и Румъния край градовете Русе и Гюргево. Целта е през август да заработи интерконекторът, за чието построяване Европейската комисия отпусна част от парите още през 2009 г. и трябваше да заработи най-късно до края на 2014 г.
Проектът зацикли преди две години, след като стана ясно, че консорциумът румънски фирми, партниращ си с „Трансгаз“, не може да се справи с пробива на трасето по дъното на Дунав и се отказа. След първия неуспешен опит да се намери нов изпълнител, проведен вече от българския участник - газовият оператор „Булгартрансгаз“, през следващата седмица ще се подпише договор с румънското дружество на австрийската „Хабау“, което бе избрано за довършване на 2.1-километровия речен участък.
Съгласно офертата на новия изпълнител, подводният сондаж трябва да бъде изпълнен за 119 дни срещу 4 477 649.69 евро. „Хабау“ е внесла исканите гаранции и дори вече проучва терена на място. Идеята е веднага след подписването на контракта да започне работа и този път тя да бъде свършена докрай.
Докато върви строежът през лятото, „Булгартрансгаз“ ще направи през юни-юли пазарен тест, за да резервира капацитет. По план връзката е с мощност от 1.5 млрд. куб. м годишно от България за Румъния и тройно по-малък - 500 млн. куб. м от северната ни съседка на юг.
Засега интерес да резервират количества за пренос през връзката са проявили британската „Бритиш Петролеум“ (ВР), американската „Шениър“ (Cheniere), както и австрийската „О Ем Ви“ (OMV), която заедно с американската „Ексън Мобил“ (ExonMobil) откри находище в румънските води на Черно море, а у нас разработва съседен морски участък заедно с френската „Тотал“ и испанската „Репсол“.