ТЕЛК сваля процента на инвалидност на болни, за да ги лиши от социална пенсия

Десетки болни хора от Бургаско са подложени на унижение от страна на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК)-Бургас, съобщи flagman.bg. Това твърдят потърпевши, които са останали без пенсия заради намален под минимума процент от Комисията. Eдин от тях e 30-годишният Пламен Делев. Младият мъж има дегенеративно очно заболяване - кератоконус. Преди една година му е направена трансплантация на роговицата на дясното око.

След интервенцията е освидетелстван от ТЕЛК със 75 % инвалидност. Така той има право да получава социална пенсия от 120 лв. в продължение на една година. Тази година отново минава през ТЕЛК. В Комисията участват същите хора, които и през 2015 г., няма промяна в състоянието му, но този път процентът се намаля на 65 %, като Пламен губи правото си на социална пенсия, разказва той.

Всъщност това заболяване се предава наследствено и не се лекува. Въпросът е защо се сваля процентът при положение, че няма подобрение в здравословното му състояние. Проблемът с ТЕЛК обаче е не само при него, потърпевшите са стотици, твърди той.

Пламен губи правото си на социална пенсия, защото няма необходимия стаж.

„Схемата е такава, че винаги при освидетелстване падат от 5 % от минимума за пенсия. Ако стажът ти достига, ти можеш да се пенсионираш и при 50 %. Има случаи примерно при поредно минаване през ТЕЛК процентът от 70 пада на 45. Това е геноцид! Аз не съм за тези 120 лева, но има хора, които разчитат на тези пари. Някои нямат близки, никакви доходи, няма какво да ядат. Когато им се отнемат и последните средства, които могат да получават, става страшно“, разказва Пламен Делев.

След като получил решението на ТЕЛК, младият мъж се обадил на лекуващия го офталмолог в София, който останал меко казано шокиран от решението. Докторът го посъветвал да го обжалва пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), където той със сигурност щял да получи 90 % инвалидност, тъй като заболяването му е тежко. Това ще му помогне отново да си получи социалната пенсия, но защо трябва да се стигне дотам, чуди се младият мъж.

Има хора в България, които нямат възможност или ги е страх. Затова не могат да си позволят да обжалват решението на ТЕЛК. Много хора го подкрепяли, но все анонимно, разказва Пламен. Той е превърнал в лична кауза да даде гласност на проблема, за да помогне на всички потърпевши да си получат и малката полагаема сума.