Еврокомисията с таен план за депортиране на 80 000 афганистанци

Ще се наложи около 80 000 афганистанци да бъдат депортирани от Европа „в близко бъдеще“ по таен план на Еврокомисията поради предупрежденията за нов бежански наплив към Стария континент, тъй като в отделни региони на азиатската страна отново се завръща контролът на талибаните.
Еврокомисията трябва да заплаши с намаляване на помощите, които сега възлизат на около 40% от афганистанския БВП, докато „трудното“ правителство в Кабул не се съгласи с преместването на десетки хиляди мигранти, неполучили бежански статут, съобщи в. „Телеграф“. Тази позиция се съдържа в документ, чието съдържание е станало достояние на медиите. Ако заплахата на Брюксел бъде изпълнена, това би могло да доведе до срив на крехката държава.
Афганистанският елит ще бъде възнаграден с места в европейски университети в рамките на нова стратегия на ЕС за използване помощта и търговията като "стимули" за осигуряване на споразумения за депортиране за икономическите мигранти от "безопасни" райони на Афганистан.
Планът разкрива съвместен „дискусионен документ“ с гриф “За ограничено ползване в ЕС”, който е бил подготвен от Еврокомисията и нейната служба за външна политика.
Документът е бил изпратен на посланиците на страните членки на 3 март.
В него е отбелязано, че поради рекордно високото насилие, свързано с бунта на талибаните, довело до смъртта на 11 000 души миналата година, и икономическия провал в страната, съществува „голям риск от бежански потоци към Европа в бъдеще“. В момента има 1,1 млн. вътрешно разселени афганистанци и 5,4 млн. укриващи се в Пакистан и Иран, ситуацията с които „е несигурна без надеждни дългосрочни перспективи“.
През октомври ЕС ще е домакин на международна донорска среща за Афганистан като намеренията са да бъде осигурено достатъчно количество помощ, за периода 2017-2020 г., за да бъде запазено сегашното ниво на бежанския поток. Подчинените на Жан-Клод Юнкер предложили срещата да бъде използвана като „инструмент“ за осигуряване на сделка за депортирането, отбелязвайки, че ЕС обеща повече на Афганистан от която и да е друга страна – 1,4 млрд. евро до 2020 г.
През миналата година над 176 000 афганистанци подадоха молби за убежище в ЕС, като приемливи са шест от десет кандидатури. Афганистанците съставляват една четвърт от пристигащите в Гърция бежанци.