Отмениха глобата на шофьорка, жената не е карала, само слязла от автомобила, реши съдът

Пътните полицаи видели дамата да излиза от мястото за шофиране на паркиран бус и заключили, че единствено тя e могла да бъде на волана.

 

Новопазарският районен съд отмени глобата от 100 лева, наложена на шофьорка с наказателно постановление на началника на Районното управление в Нови пазар от 5 февруари т.г. Дамата е била санкционирана, защото управлявала с невалидно свидетелство за управление товарен автомобил. Шофьорската й книжка била валидна до 7 ноември 2015 г. и тя трябвала незабавно да я поднови, за да има право да кара. Тя го направила на 19 януари 2016 г. и новото й свидетелство било с валидност до 19 януари 2026 г.

Четири дни преди това обаче, на 15 януари т.г. катаджии забелязали буса на жалбоподавателката М.Р.П. неправилно паркиран пред едно от кафенетата в Нови пазар. Товарният автомобил бил с изключен двигател, но двамата пътни полицаи видели дамата да слиза от мястото на шофьора. После тя започнала да разтоварва багаж от колата. Строгите катаджии веднага й съставил акт за неправилно паркиране, което шофьорката подписала без възражения.

При предаване на фиша в управлението и извършване на служебна проверка се оказало, че точно в този отрязък от време жената не е имала право да кара буса.

Според магистратите обаче няма данни, че тя наистина го е карала. Това е било само предположението на пътните полицаи, че след като тя е слязла от мястото за шофиране и в колата в този момент не е имало друго лице, то следователно единствено жалбоподавателката би могла да шофира.

Съдът отмени наказателното постановление, защото нито свидетелите, нито съставителите са видели дамата да кара. Тя просто слязла от шофьорското място.

Този факт е натежал и магистратите са отменили глобата от 100 лв. Решението подлежи на касационно обжалване пред Административния съд в Шумен.