Бъчварова: Реформата в МВР ще икономиса 65 млн. лева

Оказа се, че много от отпуските не се завеждат. Няма електронна система, която да ги следи. Подава се молба за отпуск, ползва се отпуск, тя не се завежда и след това плащаме изключително големи суми компенсации за неизползван отпуск. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е домакин на обществено обсъждане на внесените в Народно събрание от Министерски съвет промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Бъчварова каза, че лично за нея основната платформа за реформа в МВР е електронизацията на процесите и системите в МВР, каза Бъчварова и след това даде примера с отпуските.

Една от предлаганите промени е свързана именно с намаляване на отпуските от 30 на 25 дни. Годишно се очаква да бъдат спестявани 13 680 000 лв. За намаляване на заплатите от 20 на 12, която да е за постъпили от 1 януари 2017 г. Бъчварова пресметна, че след 12 години бюджетът на МВР ще се намали годишно с 30 млн. лв.

А иначе общият финансов ефект, който са изчислили е 64 944 000 лева. „Почти 65 млн. лв. икономии, които в рамките на една година ако се осъществят означава, че за три години можем да компенсираме хроничния дефицит, който МВР има към бюджета”, каза Бъчварова.

Вътрешният министър изброи 7 насоки в реформата за модернизация на МВР - сред тях оптимизиране на управлението в министерството и ефективно управление на финансите и собствеността.

За числеността на състава: Полицейските служители, пожарникари и спасители са 34 256 като тук се включва и гранична полиция и пожарната. Специализирана и обща администрация, 4200 души и лица по трудови правоотношения - 6804. „Обща е тенденцията след 2011г. на спад в числеността на МВР”, каза Бъчварова. От тогава в същото време се увеличава и делът на разходите по перо „персонал” до ниво и близо 91% в момента.