Къща рухна до основи минути след като собственикът излязъл

Стара едноетажна къща се срути до основи на русенската улица „Балкан“ 10 вчера около 06.30 сутринта, за щастие няма пострадали при инцидента. Собственик на постройката е 57-годишният Христо Ботев, който е извадил голям късмет, тъй като е напуснал къщата 5-10 минути, преди тя да рухне. 
Живея в тази къща, откакто се помня, поддържам си имота, който допреди два месеца беше в добро състояние. Комшията отгоре обаче си бетонира двора и сложи метър и половина камъни, а цялата вода започна да се стича при мен. Стените започнаха да се пропукват и реших да правя ремонт, но къщата не го дочака, разказа Христо, който от вчера е без покрив над главата си. Мъжът работи като охрана в Русенска корабостроителница и вчера е напуснал дома си малко след 6 часа, за да отиде на работа. Той има син и дъщеря, които живеят на квартира и ще го приютят временно. Имотът му не е застрахован.   
Цяла нощ не можах да спя и станах към 06.30 часа, за да си стопля вода. Тогава видях целия двор заринат с камъни и тухли. В този момент видях и ужаса на съборената съседска къща, изтичах навън и съседът отгоре, който се е събудил от грохота, ме попита дали Ицо е долу, а аз си спомних, че снощи лампите му светеха. Ужасих се още повече, че той е затиснат от руините, разказа съседката Цанка Тодорова. 
На място веднага са пристигнали екипи на Спешна помощ и Пожарната, които са се свързали с Христо, а той е казал, че вече е тръгнал на работа. 
Според съседката причината за срутването на къщата е активизирало се от дъждовете свлачище. Това е льосова почва и навсякъде по къщите има пропуквания и отворени фуги, допълни още жената.
С Христо разговаряхме скоро и той имаше намерение да започне ремонт и да укрепи къщата. Аз живея тук от 1959 година и той ми е съсед оттогава, но по къщата не е правен ремонт, каза Тодорова. Жената обаче се притеснява, че ако една от плочите по ската се откъсне, ще има щети и върху нейния дом. 
От общината веднага изпратиха експерти, които извършиха оглед на имота и ще дадат предписания на собственика да почисти и да укрепи ската. В района има и други имоти, които са в лошо състояние, но те също са частни и задължение на собствениците е да ги укрепват и поддържат, обясниха общинските служители.