Русенските работодатели планират нови назначения през април-юни

Русенските работодатели очакват темпото на наемане за второто тримесечие на 2016 г. да остане на относително високи нива, сочи поредното обзорно изследване на „Менпауър България“ за заетостта през периода април-юни. Коригирана съобразно със сезонните колебания прогнозата е +14%, което означава, че с броя на мениджърите, които възнамеряват нови хора, надвишава с 14 на сто тези, които възнамеряват на съкращават персонал. По този показател Русе е наравно със столицата и води пред всички останали региони. И макар изследването да се базира на съвсем малка извадка, най-вече от допитване на най-големите фирми, данните все пак вдъхват известен оптимизъм. Плановете за наемане на персонал са с 2 процентни пункта по-слаби спрямо първото тримесечие на 2016 г., но с 3 процентни пункта по-силни в сравнение със същия период на миналата година.
Анкетата на „Менпауър България“ се провежда само в петте най-големи областни центъра - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Извадката включва 620 работодатели, отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на юни 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“.
Спрямо предходното тримесечие прогнозите се подобряват в 6 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележим ръст - със съответно 8 и 6 процентни пункта - бележат публичният и социалният сектор и секторът електричество/газ/вода, а работодателите в търговията на едро и дребно отчитат повишение с 5 процентни пункта. Същевременно изгледите за наемане се влошават в четири отрасъла. Работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова отчитат спад с 5 процентни пункта, а прогнозата за строителния сектор се влошава с 4 процентни пункта.
Във всички четири категории според размера на предприятието работодателите предвиждат увеличение в числеността на персонала си през второто тримесечие на 2016 г. Най-активен пазар на труда очакват големите работодатели, с отчитана от тях нетна прогноза за заетостта от +23%. При средните и малките предприятия стойността на прогнозата е съответно +18% и +13%. Известни назначения очакват и микропредприятията, които отчитат прогноза от +7%.