Безпаричие обрича на разруха моста на Колю Фичето

Липса на финансови възможности за ремонт на моста на Колю Фичето обрича на разруха емблематичното за района на Бяла съоръжение. 
Мостът над Янтра е един от шедьоврите на възрожденската архитектура. Изграден е по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша през 1867 г.  Дължината му е 276 метра, ширината - 9.5 метра, като сводовете му са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До него през 20 век е направена и скулптура на майстор Колю Фичето, която да напомня за делото му. Днес обаче известният паметник на културата се руши. По него има пукнатини, олющени са облицовъчните камъни, обрасъл е с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.
„Нужният ремонт е много сериозен и специфичен вид строителна работа, която е скъпа и не е по силите на община Бяла. Преди няколко години са правени единствено козметични ремонти с подмазване на части от моста. Дори разчистването на дърветата в реката е проблем за нас, тъй като трябва да използваме специализирана техника, за която също плащаме. Единственият вариант е да се кандидатства по европроект“, обяснява кметът на Бяла Димитър Славов. И посочва, че преди години е имало подобен българо-румънски проект, който е бил на финалната права за стартиране, но се е провалил. Местната власт е категорична, че такъв тип паметници са не само от местно, но и от национално значение и затова трябва да им се обърне внимание от държавата и Министерството на културата. 
„Мостът на Колю Фичето е емблемата на Бяла и ние трябва да направим всичко, за да го възстановим и запазим за поколенията“, казва още Славов.