Цацаров: Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе

Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. “До вчера 17.00 часа такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Ако такова искане постъпи, то трябва да е в отдел “международен” във ВКП. Аз научих за него от новините. Гледах го, след което колегите ме информираха веднага, че такова искане няма. Няма и неофициално запитване от украинската страна.

“Наказателният процес ще си върви тук, с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото, независимо бил ли е или не в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува какво е правил на Околовръстното”, заяви Цацаров.

За срещата на палестинска делегация Цацаров посочи, че на първо място трябва да е ясно, че пристигналата група е в контакт с Министерството на външните работи.

Тя не се състои от прокурори и следователи и не може да бъде от такива, т.е. не може да се очаква в никакъв случай съвместно разследване между българските и палестинските власти. Чрез МВнР, ако официални представители на пристигналата група на Палестина, желаят информация, то тя ще им бъде предоставена.

Вчера палестинските представители са имали съвместна среща със зам.-министъра на външните работи, ако са имали такова искане, то е поставено на него и ще бъде предадено и съответно ще осигурим такава среща, заяви Цацаров.

Според него разследването е стигнало до разпит на свидетели и се очаква заключение на съдебно -медицинска експертиза, тъй като аутопсията е извършена. Имало е искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаряло на българските закони, обясни Цацаров и посочи, че не му е било позволено да присъства. Главният прокурор допълни също, че ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Съдебно-медицинската експертиза трябва до ден два да бъде готова, каза той.

Аз не съм подозрителен човек. аз работя само с факти. Така Цацаров коментира и евентуалните политически амбиции на Лозан Панов. Да подозирам председателя на Върховния касационен съд, означава да не си разбирам функциите като главен прокурор. В същото време и той трябва да бъде сигурен, че нямам задръжки да казвам каквото мисля, включително и за него”, допълни той.