Кюстендил иска изложбата за евреите да гостува в дома на Димитър Пешев

От историческия музей в Кюстендил се обадили и поискали русенската мобилна изложба „Страдание и спасение“ да гостува от 8 март в къщата-музей на Димитър Пешев - депутата, подел инициативата за спасяването на българските евреи. Това съобщи вчера Цвета Ненова, която представи излезлия от печат сборник със същото название, в който са включени 30 автентични интервюта с представители на еврейски фамилии от Русе, Шумен и Варна. Снощи сборникът бе представен в Русе, като преди това презентации събраха наследниците на еврейски родове в другите два града, включени в проекта на сдружение „Европейски пространства 21“ и в партньорство с русенския, шуменския и варненския  исторически музей. 
След Кюстендил експозицията ще бъде открита на 24 март в Нов български университет, а от 11 до 13 март Цвета Ненова и проф.Николай Ненов, директор на РИМ в Русе и съставител на сборника, ще представят съвместен доклад по темата на проекта на семинар по еврейска музеология в Англия.
Хората отвориха за нас сърцата и домовете си, за което сме им благодарни, а сега, след като качихме текстовете и видеоинтервютата на сайта www.pametta.com, те самите го наричат „нашия сайт“, каза Ненова.