Масивен инфаркт спря сърцето на Ваньо Танов

Високосният 29 февруари се оказа фатален за директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, който вчера рано сутринта почина внезапно. 
Около 5.30 часа Танов почувствал силни болки в сърдечната област в дома си в София и се обадил на шофьора си. Той веднага пристигнал и повикал линейка, тъй като състоянието на митническия шеф било критично. Реанимобилът пристигнал по най-бързия начин, но на път за болница „Токуда“ Ваньо Танов издъхнал. Причината за смъртта му е масивен инфаркт.
Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 година в Монтана, където е завършил математическа гимназия, а след това инженерна специалност във ВИММЕС /днес Русенски университет „Ангел Кънчев“/, в който се дипломира като инженер и свързва живота си с Русе.
През 1985 година Танов започва работа като оперативен работник в Първо РПУ, а през 1991 г. оглавява сектор „Тежки престъпления“ в Криминална полиция в РДВР. Четири години по-късно става началник на Второ РПУ и под негово ръководство служителите в управлението постигат най-добрите резултати в България. Това води до предсрочното му произвеждане в чин майор. През 1998 година Танов оглавява регионално звено „Полиция“ в РДВР и лично води разследването на извършените от серийните убийци Здравко Петров и Пламен Радков пет екзекуции през 1998 и 1999 година. Двамата излежават доживотни присъди. За разкриването им Ваньо Танов е повишен в чин подполковник, а след година става и полковник.
Носител е на Почетен знак (I, II и III степен), медал „120 години МВР“ и почетно отличие „За доблест и заслуга“.
От 2002 година Ваньо Танов оглавява РДВР. Две години по-късно с указ на президента Георги Първанов е удостоен със звание генерал-майор от МВР.
През 2005 година ген.Танов става директор на НС „Борба с организираната престъпност“ в МВР.
През юли 2007 година Ваньо Танов подаде оставка, кандидатира се за кмет на Русе от партия ГЕРБ, но не успява да спечели.
На 6 август 2009 година поема ръководството на Агенция „Митници“, откъдего е освободен на 22 август 2013 година от финансовия министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов.
Второто му назначение като директор на Агенция „Митници“ е на 6 август 2014 година от служебното правителство на Георги Близнашки.
Загубих скъп приятел, човек, на когото вярвах и можех да се доверя, се казва в съболезнователен адрес на министър-председателя Бойко Борисов изпратен вчера до семейството на Ваньо Танов.
„През годините на общата ни работа в системата на МВР, както и като директор на Агенция „Митници“, Ваньо Танов многократно доказа своя професионализъм, изключителна принципност и последователност. Той вървя по своя път с достойнство и чест и ще бъде помнен от приятелите и колегите си със своята решителност и всеотдайност, с която защитаваше интересите на България“, пише премиерът.
Министърът на финансите Владислав Горанов също изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Ваньо Танов.
„Генерала ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост“, казва финансовият министър по повод тежката загуба. Горанов изразява скръбта на цялото Министерство на финансите за човека Ваньо Танов, с когото всички работеха в синхрон, пълноценно и с ясни приоритети. В съболезнователния адрес се казва още: „Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници“, с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно Агенция „Митници“ постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха“.
Редакцията на „Утро“ изказва съболезнования на семейството и близките на Ваньо Танов.