Шеф обжалва присъда за смърт при строеж на магистрала

63-годишният изпълнителен директор на популярната строителна фирма „Автомагистрали - Черно Море“ АД - Шумен, Димо Д. оспорва 2-годишната си условна присъда, с която бе наказан от Русенския окръжен съд през ноември 2015 година.  
Строителният шеф бе осъден заради погазването на закона, което довело до смъртта на негов работник по време на строеж на магистрала край Бургас. Според прокуратурата вината му е, че е трансформирал незаконно и без разрешение машина, която полага асфалт, в такава, която разстила чакъл. Освен това техническото й състояние не било следено и се оказало, че спирачките й не работят. Шефът бе наказан и за това, че наел машинист, който нямал задължителното за позицията средно образование. Заради това на 31 юли 2012 година около 15 часа в района на Звездец се стигнало до трудова злополука, при която починал Маню Л. 
2-годишната си условна присъда обжалва и 38-годишният ръководител на фаталната група Пламен П., който не провел задължителен инструктаж на подчинените си. На всичкото отгоре им възложил да работят на технически неизправната машина. 
Най-тежко на първа инстанция бе наказан 44-годишният машинист Стоян С., който притиснал смъртоносно към мантинелата своя колега със счупената машина. Оказало се, че след като бъде изключена от скорост, тя не можела повторно да бъде включена, а и спирачките й не работели. Освен това машинистът бил пиян в горещия летен следобед - работил на пътя с 2.20 промила алкохол.
Предстои Апелативният съд във Велико Търново на втора инстанция да прецени дали тримата са правилно наказани от русенските магистрати.