32 дома за деца са затворени за година

Общо 32 дома за деца за затворили окончателно врати през изминалата година. Това сочат данните на годишния доклад за 2015 г. на социалното министерство за мерките за хората с увреждания, който е публикуван на сайта на ведомството.

Така през изминалата година са закрити един дом за деца с физически увреждания и 20 за деца с умствена изостаналост. Отделно от това здравното министерство е закрило и 11 дома за медико-социални грижи.

За сметка на тях са открити 116 центъра от семеен тип, където са били настанени близо 1300 деца и младежи с увреждания, както и сираци. 39 пък са центровете за деца без увреждания, където има 372 места, но са настанени 322 хлапета без родители. Отделно има 19 защитени жилища. По-голяма част от децата до 3 години, които са били в домовете за медико-социални грижи, са върнати при биологичните им семейства, осиновени са или са в приемни семейства.

Над 13 000 ученици със специални потребности са преминали през 28-те регионални центъра за обучение. Над 52 млн. лева са изплатили от Агенцията по социално подпомагане като целеви субсидии са помощни средства и съоръжения и медицински изделия. Става дума за протези, инвалидни колички, патерици и т.н. През 2015 г. държавата е намерила работа на 776 души с трайни увреждания. Осигурена е заетост на 3000 лични асистенти, като изразходваната сума е над 8 млн. лева.