Русе с три награди в първия национален конкурс за инфраструктура

Виктория ИВАНОВА
Големият транспортен проект и обновената централна градска зона в Русе спечелиха награди в категория „Градска среда“ в първото издание на конкурса „Infrastructure Bulgaria Awards 2016“. Регионалният министър Лиляна Павлова връчи отличията за принос в изграждането на инфраструктурата на България на кмета Пламен Стоилов на официална церемония във вторник вечер. Инициативата е под егидата на министерствата на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на браншовите и професионални организации в сектора, а проектите участници в конкурса бяха разгледани от 30-членно жури. 
Един от най-големите инфраструктурни проекти за интегриран градски транспорт, който бе реализиран в Русе, включваше изграждането на обновеното Кръгово при полицията, пробива „Кауфланд“, пасарелка, три подлеза, нови улици и кръгови кръстовища, 14-километрова велоалея, електронна система за таксуване в градския транспорт. По проекта за благоустрояване и достъпна градска среда бяха реконструирани част от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“, улици, тротоари и зелени площи. И двата проекта бяха изпълнени по оперативна програма „Регионално развитие“ и са на обща стойност над 34 млн. лева.
Първа награда в същия конкурс спечели речната информационна система в българското поречие на Дунав БУЛРИС. Проектът за създаване на системата бе на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и бе финансиран с европейски пари по програма“Транспорт“.