Гърция няма желание да сътрудничи за мигрантската криза, Австрия се обръща към Балканите

Намаляването на броя на мигрантите, докато ЕС не вземе функциониращо решение, е основната тема на днешната среща във Виена, на която участват България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

Австрийският министър Себастиан Курц заяви, че страните от балканския маршрут показват как трябва да се работи и действа.

”С оглед на това, че няма желание за сътрудничество от страна на Гърция, се опитваме със страните от Западните Балкани да работим заедно", заяви той.

„Македония се съгласи да носи своята отговорност и с международна помощ силно да регулира и намали вълната от бежанци на македоно-гръцката граница”, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц.

В подобен тон бяха и думите на министъра на вътрешните работи на Австрия Йоана Микл-Леитнер. Тя добави, че Атина не показва никакъв интерес за намаляване на бежанците.

За македонския външен министър Никола Попоски конференцията доказа в точния момент, че скоро ще бъдат пълни съоръженията за настаняване на мигранти в страните, които са крайни дестинации.

Попоски заяви също, че страхът за натрупване на мигранти по границата с Македония е напълно оправдан.