Тръгва търговията с новите акции на „Свинекомплекс Николово“

Акциите от увеличението на капитала на „Свинекомплекс Николово“ излизат на Българска фондова борса от днес. Книжата ще се търгуват на Алтернативен пазар BaSE, Сегмент акции.
Размерът на емисията преди увеличението е 1 500 000 лв., размерът на увеличението е 1 125 000 лв., като размерът на емисията след увеличението е 2 625 000 лв. Номиналната стойност на една акция е 1 лв. Акциите са обикновени поименни, безналични с право на глас.
Увеличението на капитала беше извършено със собствени средства на дружеството. Новите акции ще бъдат разпределени между настоящите акционери, съразмерно на участието им в капитала преди увеличението
Най-големият акционер в „Свинекомплекс Николово“ АД, притежаващ 55.14% от капитала, е „Лаудис интернационал“ ООД.
Дружеството е сред рядко търгуваните на БФБ-София, като последната сделка е от 30 януари тази година на цена 2.345 лв. за брой. Това прави пазарна капитализация за дружеството от 3.517 млн. лв. Въведените в търговската система оферти не предполагат скорошно сключване на сделка. В момента тези акции се търсят по 0.011 лв., а се предлагат по 2.38 лв.
Управителният съвет вече има правомощия да увеличава по своя инициатива капитала на дружеството до 10 млн. лева в следващите 5 години. В този период УС ще има възможност да емитира и по-сложни финансови инструменти като конвертируеми облигации /книжа, които дават право на гарантиран годишен доход за определен период, след което се преобразуват в обикновени акции/ и варанти, даващи право да се запишат акции от следващо увеличение на капитала.
„Свинекомплекс Николово“ АД отчете 16% ръст на продажбите до 10 млн. лв. за 2012 г. Печалбата се увеличи до 481 хил. лв., спрямо 59 хил. лв. година по-рано.