Бъчварова: МВР ще заработи по нов икономически модел

Това, което правим, е един нов икономически модел, по който ще функционира МВР.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в коментар на обявеното от финансовия министър Владислав Горанов структуриране на ново търговско дружество, което да отпечатва новите лични документи, предаде репортер на БГНЕС.

Горанов заяви, че то първоначално ще премине към министъра на финансите, а веднага след това ще се прехвърли към МВР

Тя поясни, че държавното предприятие ще бъде възложител, за да може да се контролират цените от всички услуги, които МВР предоставя, и да отиват в самото предприятие, което ги възлага. Всички такси, които събираме от услугите, да остават в предприятието, за да може да се инвестира в подобряване на услугите, там, където има евентуално печалба, каза Бъчварова.

Голямата новина е, че приехме Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който има много съществени промени, обяви Румяна Бъчварова. Тя поясни, че в закона се съдържа цялостната визия за реформата в МВР. „Има много други мерки, които в началото на другата седмица ще представим и са свързани с промени в работата на МВР и вътрешно нормативни актове”, уточни силовият министър. Тя поясни, че основните посоки са преструктурирането на МВР, уреждане на отношенията със служителите и една друга група от промени, които ще облекчат работата на ведомството.

По нейни думи от 2017 г. Пожарна безопасност и защита на населението ще се изведе от МВР и ще премине към отделна изпълнителна агенция. Мотивите за това решение са, че, според Бъчварова, пожарната се справя изключително добре със собственото си управление и освен това, така ще им се даде повече възможност да кандидатстват по проекти и да търсят собствено финансиране.

Освен това вътрешният министър посочи, че предстои да се създаде държавното предприятие Център за предоставяне на услуги, което ще предоставя услугите по регистрация и пререгистрация на автомобили, личните документи, лицензи, разрешения, които се предоставят на гражданите.