126 престъпления за над 750 000 лева разкрити от Икономическа полиция

126 икономически престъпления с нанесени щети за 754 000 лева разкри през миналата година сектор „Икономически“ към Областната дирекция на МВР. Това е половината от общо подадените в сектора 250 сигнала за далавери във фирми. По останалите работата продължава. В сравнение с 2014 година престъпленията са намалели със 72, но процентът на разкриваемост е скочил с 10 пункта и установените щети за нараснали със 140 000 лева.
Едни от най-честите престъпления са документните измами в сферата на строителството, търговията, туризма, транспорта, банковото и застрахователното дело. През 2015 година са регистрирани 92 такива престъпления, като са разкрити 45, което е малко под една трета от общо установените 126 икономически далавери. Сред тях са присвояването на над 20 000 лева от касиерката на детска градина в Ново село чрез изготвяне на документи с невярно съдържание. Служителката беше осъдена, а за първи път магистратите наказаха условно и директорката на градината за неупражнен системен контрол. За изготвяне на документи с невярно съдържание с цел намаляване на данъци икономическите ченгета работиха и по сигнал за румънец, който изпра хиляди левове в счетоводна къща срещу бл.“Съединение“ на ул.“Цар Асен“. По случая „Утро“ писа подробно, но материалите по това дело още не са внесени в съда.
Заявителските материали за присвояване и обсебване са общо 16, от тях 9 са разкрити. За документни измами има регистрирани 15 сигнала, но са изяснени само 3, тъй като престъпленията са извършвани по електронен път, което прави събирането на доказателствата значително по-трудно.
Други престъпления са тези против паричната и кредитната система. През 2015 година са регистрирани 64 заявителски материала, като са разкрити 52 случая, което е 81%. За отчетния период Икономическа полиция активно е работила против разпространението на акцизни стоки. Иззети са над 51 000 кутии цигари без бандерол, 25.5 кила тютюн и 578 литра контрабанден алкохол.