Касов бон обръща дело за убийство

Близките на Ивайло Иванов, наречен от МВР Рамбо, искат ревизия на присъдата му от 17,5 г. за убийството на Капка Атанасова през 2007 г. Делото се превръща в класически пример на полицейска стъкмистика. Близките на Рамбо твърдят, че в името на още едно разкрито престъпление полицаи и прокурори подменят основни принципи в теорията на криминалистиката, пише в. "Стандарт".
Ивайло и Капка живеят заедно, но през октомври 2007 г. се разделят. Жената изчезва на 23 декември. Трупът й е открит на 2 март 2008 г. в контейнер на около 200 м от дома на Иванов. Понеже разследващите няма как да обяснят какво е станало с тялото й през тези 3 месеца, се измисля версията, че Иванов държал трупа в леглото до себе си цели 3 месеца. Тялото на Капка се мумифицирало и накрая той го изхвърлил на боклука.

Прокуратурата записва в обвинителния акт, че Атанасова е убита в периода между 23 декември и 2 март. Едва 3 г. по-късно Софийският апелативен съд записва в мотивите, че убийството е извършено в нощта на 22 срещу 23 декември 2007 г. И стъпва на динена кора... Защото се оказва, че точно тогава подсъдимият е бил на 250 км от София.

6 г. по-късно сметка и касова бележка към него, издадени от хотел "Мургавец" в Пампорово, са на път обърнат осъдителната присъда от 17,5 г. на Ивайло Иванов. Документите са издадени от хотела през 2007 г. в уверение на това, че Ивайло Иванов е бил техен гост 22 и 23 декември. И е заплатил 114,44 лв. с ДДС. Това е най-скандалното фактологично разминаване в делото за убийството на Капка Атанасова. Сега касовата бележка, издирена от майката на Иванов, може да преобърне делото, при което 4 от 5 съдебни състава решават, че Иванов е виновен за смъртта на Капка. Единствено онзи с шеф Мая Цонева в Софийския апелативния съд признава, че няма доказателства, че убиецът на жената е бившият й приятел. И го оправдава напълно.

През 2008 г. разследващите от СДВР, начело със със сегашния шеф на отдел "Грабежи" в столичната полиция Илко Илиев, тръгват по една единствена версия и правят всичко възможна да я докажат - че Ивайло е убиецът на Капка. Той е задържан, след като 20 тежковъоръжени полицаи нахлуват в дома му. Ивайло е разпитван в полунощ, отказани са двама адвокати, посочени от него. Накрая е разпитан от служебен защитник, приятелка на дознателката Искра Владова. На два пъти в нощта на разпита Ивайло е воден в МВР болница, защото рязко вдига кръвно. От защита се съмняват, че Иванов е признал всичко, и подозират, че навярно е "натиснат"
от Илко Илиев, който е водил разпита. За капак материалите от досъдебното производство в момента липсват.

С доказателствата за убийството нещата са още по-сложни - тях просто ги няма. Освен 6 лизирани косъма (б.а. с разрушена лигавица), намерени в апартамента на Рамбо. Полицаите се съсредоточават върху 3 от тях. Първият е намерен в стаята, вторият е на балкона, а третият - в мазето към апартамента. Единият от космите е на Капка Атанасова, която така или иначе е живяла в апартамента, докато е била жива - поне до октомври 2007 г., когато напуска след скандал с Ивайло. Не е установено чии са другите два. Но в потвърждение на незнайно откъде появилата се теза, че лизираните косми са само от мъртви хора, дознателката Искра Владова нарежда втори обиск в дома на Ивайло Иванов. Което предполага, че Рамбо е държал в жилището си повече от един мъртвец.

На 30 юни 2008 г. Владова пише в искането за обиск: "Част от космите със следи от лизация по тях не показват морфологично сходство с тези от трупа на Атанасова. Това обстоятелство дава основание да се направи извод, че в апартамента е съхраняван труп на лице, различно от Атанасова, неустановено до момента". При огледа не е намерено нищо ново. Главният дознател от СДВР Николай Станчев обаче продължава и след това да твърди: "Там трябва да търсим и трети труп, защото открихме още един косъм в мазето".

Всъщност, това, което го няма в кориците на делото е, че другите 3 открити лизирани косъма са на живи хора - на майката на Ивайло - Лиляна, на наемателката в апартамента Кармен Йорданова, а третият вероятно е на едно от децата на Ивайло, което е идвало в жилището. Което тотално опровергава вярванията на експерти от МВР - биолозите Иво Костадинов и Весела Маринова, че лизираните косми са единствено от мъртви хора. Нито един от космите не е изследван с електронен микроскоп, т. нар. макроскопия, а само чрез обикновен.

В съда ситуацията не се променя. По време на заседанията са изслушани като вещи лица единствено биолозите на СДВР, които не са в списъка на вещите лица на Софийски градски съд. Напротив, признати експерти от него - Цвятко Веселинов и Цветелин Гатев, просто не са допуснати да дадат показания. Те са категорични, че откритият косъм от Капка Атанасова може да е паднал от нея и приживе, защото
страдала от венерическо заболяване, което води до лизиране на окосмението. Пародията продължава с факта, че дознателката Искра Владова през 2011 г. става асистент по криминалистика на проф. Евгения Коцева в СУ "Климент Охридски". Професорката се хвана за главата, като чу тезата, че лизацията е само послесмъртен процес.

Исканията за задълбочено макроскопско изследване, което може да покаже и ДНК-то на притежателя, са отхвърлени. А въпросът остава - лежи ли без вина вече пета година в Софийския централен затвор Ивайло Иванов?