Крал Джокович нахлу в историята след шеста титла в Австралия

Новак Джокович спечели Аустрелиън Оупън. На финала сърбинът надви Анди Мъри с 3:0 сета (6:1, 7:5, 7:6 (3) . Това е 11-та титла за Ноле от турнири от Големия шлем, с която се изравнява с Бьорн Борг и Род Лейвър. Лидер по спечелени трофеи е Роджър Федерер (17), следван от Пийт Сампрас (14) и Рафаел Надал (14), Рой Емерсън има 12. Джокович спечели Аустрелиън Оупън за рекорден шести път в кариерата си, като с това се изравни с Емерсън.

Двамата противници изиграха мач №31 помежду си, като Новак записа 22-ра победа, има и 9 загуби. Джокович и Мъри се изправиха в шестия финал на турнир от Големия шлем един срещу друг, като сърбинът поведе с четири на две победи. Любопитното е, че четири от тези финали са именно на Аустрелиън Оупън и Джокович неизменно печели. Мъри днес записа петия си загубен финал в Мелбърн. Предишните поражения на британеца са от Роджър Федерер през 2010 година и от Новак през 2011, 2013, 2015 и 2016.

В първия сет Джокович започна зрелищно и безпощадно. Сърбинът записа пет поредни гейма след два пробива и поведе с 5:0. Едва тогава Анди Мъри върна един гейм, но всичко приключи при следващото подаване на Ноле, който затвори сета с 6:1 за 32 минути.

Втората част продължи час и двайсет минути, като бе решена със 7:5 в полза на лидера в световната ранглиста след късен пробив при резултат 5:5 гейма. Двамата печелеха подаванията си до 3:3, когато Джокович проби за 4:3. Сърбинът обаче не успя да затвърди пробива и на свой ред допусна такъв за 4:4. При 5:5 Ноле направи втори пробив в сета и поведе с 6:5, а на свое подаване затвори сета със 7:5.

Третият сет започна с мигновен пробив на Джокович в откриващия гейм за 1:0. Последва бързо затвърждаване за 2:0. При 3:2 в полза на Ноле - Анди Мъри, върна пробива и изравни за 3:3, а след това затвърди пробива за 4:3 в своя полза. Двамата продължиха да печелят сервис геймовете си до 6:6. В тайбрека обаче Ноле не остави шансове на противника и затвори сета със 7:6, а с това спечели и трофея.