Шофьорите на тролеи: Всяко излизане от кръговото крие риск за катастрофа

Новоизградената контактна мрежа за тролейбусите на обновеното кръгово кръстовище срещу дирекцията на МВР създава риск от катастрофи. Когато тролей е в кръга и трябва да го напусне на някой от четирите изхода, е необходимо от крайна лява лента возилото да мине през средната и чак след това да се установи в дясната лента.    
Това е мнението на 53 тролейбусни шофьори, които са направили подписка за проблема. 
Тези маневри се извършват на около 20 метра разстояние, а на 10 метра след завоите надясно има спирки, до които тролеите се движат бавно. Това забавяне вътре и извън кръговото затруднява колите след тролеите и те образуват тапи, защото изчакват нашите маневри. По нервните шофьори обаче започват да изпреварват возилата отляво и отдясно и ни засичат, което създава предпоставки от произшествия, обясни  тролейбусният шофьор Николай Николов.
 В момента все още няма много автомобили по кръговото, но като се затопли, в пиковите часове ще стане истинска трагедия, допълни Николов.
С този проблем шофьорите на тролеи са запознали ръководството на „ЕГГЕД Русе“. Изпълнителния директор Николай Къдрев обаче отвърнал, че не е по силите на фирмата да промени проекта на изградената вече контактна мрежа, която е поставена до малкия кръг най-вляво, вместо на големия кръг в дясната страна на кръстовището. Затова всичките 53 водачи са направили подписка против начина, по който е поставена тролейбусната мрежа и рисковете както за тях, така и за другите участници в движението. Подписката е внесена в Общината и в КАТ.