Няма да намаляват оценките, ако ученик използва "робство" по история

Ако ученик на изпит по история използва думата "робство" или "иго" вместо "владичество", например, по тема, свързана с Османската империя, то оценката му няма да бъде намалена.
Това казаха експертите от МОН, които днес представиха програмата и по история за учениците. Поводът – съмнения на родители за коректността на термините, предаде репортер на БГНЕС.
"В последно време в историческото пространство, аз мисля, че много отдавна затворихме един спор – присъствие, робство или т.н. се наложи един термин, който се използва – владичество. Това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел върху българските земи”, обясни експертът в МОН Радостина Николова. Тя подчерта, че и към момента децата използват и двата термина и те по никакъв начин не са санкционирани.
На въпрос защо се използва терминът „християнизация”, вместо „покръстване”, от МОН казаха да не забравяме, че всъщност големият процес е „християнизация“ - „Покръстването също е процес, то е част от него, защото ако покръстването означава приемането на християнската религия, християнизацията означава и превръщането й във вътрешно присъща норма на поведение и един много по-дълъг и по-сложен процес за нас българите. В никакъв случай делото на Св. Св. Кирил и Методий не изчезва”, категорична е Николова и посъветва да се видят не само основните теми, но и очакваните резултати в програмите.
Иван Такев, който ръководи пресслужбата на МОН, призна все пак като „слабост, грешка“, че в петък в края на работния ден беше качен на сайта проектът на програмите. Той поиска да отбележи, че това, че са качени в петък следобед „не виждам да е толкова фатално, тъй като от там започва един месец на обществено обсъждане“. „И дали ще започне обсъждането от събота или в понеделник, както го направихме, аз не намирам за толкова страшно. Въпросът е да има дебат, да има чуваемост, да има размяна на сериозни аргументи“, каза той.
За разпределението на учебните програми ориентирано и свързано с националното външно оценяване в края на седми и десети клас говори Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“. Така в VII клас преди национално външно оценяване, децата ще учат по Българска литература, по История и цивилизации – България в контекста на световната история, а по География – Европа. Балкански полуостров България. В X клас са Българска литература, История на България. География на България. Специалистът обърна внимание, че програмите са ориентирани към учителите, които трябва да преценят какво очакваме те да научат децата ни, те са преди всичко документ за професионалистите, за учителите. Затова и в програмите има различни моменти, елементи.