10 дни до финала на конкурса за лого на програмата „Европейски град на спорта 2016“



През следващите 10 дни, Община Русе очаква предложения за проект на графичен знак (лого) за програмата „Европейски град на спорта 2016“. Конкурсът стартира на 11 януари и ще продължи до 5 февруари.

Припомняме, че през 2015 г. Русе обяви своята кандидатура за „Европейски град на спорта 2016“. В координация с местната спортна общественост Община Русе разработи визия и събитийна програма, с които влезе в надпреварата. На официална церемония в Европейския парламент в Брюксел, на 18 ноември 2015 г., градът беше обявен за носител на титлата.

Програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“ е насочена към повишаване качеството на живот на гражданите чрез активен спорт и към подсилване на чувството за общност и културата на активност сред русенци. Основните цели на кампанията, която ще се реализира през 2016 г., са:
1. Насърчаване на активния и здравословен начин на живот на всички възрасти чрез спорт (спортуване през целия живот);

2. Стимулиране на социално сближаване и приобщаване на различни социални групи (в т.ч. маргинализирани, в риск, трайно неспортуващи и т.н.);

3. Популяризиране и подпомагане дейността на професионални и любителски спортни клубове и сдружения;

4. Ревитализиране и социализиране на градски пространства и територии;

5. Подсилване на чувството за общност сред русенци и обединение около постигането на една обща визия за развитието на града;

6. Популяризиране на Русе като дестинация за бизнес, култура, спорт и туризъм в национален и европейски мащаб.

За постигането на тези ефекти, през 2016 г. ще се реализира мащабна комуникационна кампания. Целта на настоящия конкурс е да създаде оригинален и разпознаваем символ на Програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“, който да се използва за нуждите на комуникационната кампания. От кандидатите се очаква да представят проект на графичен знак (лого), който:

- да олицетворява традициите и спортния дух на Русе;

- да интерпретира ключовите социални послания на спорта, формулирани от Федерацията на Европейските столици и градове на спорта: удоволствие от движението, желание за победа, чувство за общност, честна игра и по-добро здраве.

Логото ще бъде публикувано във всички официални документи на Програмата, на интернет страницата на инициативата, на интернет страниците на всички партньори и в профилите в социалните мрежи; ще бъде разпространено сред спортни клубове и ангажирани с изпълнението на Програмата институции, организации и лица; ще бъде поставено на грамоти, награди, плакети и ще бъде неотменна част от визуалната идентичност на всички събития, случващи се в рамките на Програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“. Логото ще бъде използвано и публикувано, заедно с логата на Община Русе, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Федерацията на Европейските столици и градове на спорта и кампанията „София – Европейска столица на спорта 2018“.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

1.Изисквания към конкурсните проекти:

- Проектът трябва да е авторски, оригинален и новаторски – да не повтаря съществуващи знаци, символи и лога и да се асоциира със същността и целите на Програмата;

- Проектът трябва да е създаден специално за целите на настоящия конкурс и да не е участвал в други конкурсни сесии;

- Проектът трябва да е създаден от участника, който кандидатства с него; той трябва да притежава пълните авторски права над него; в случай че проектът е дело на повече от един автор, те кандидатстват като екип;

- Логото трябва да бъде пригодено за статична печатна и електронна интерпретация.

- Логото трябва да е разработено по начин, който да позволява използването му както в малък, така и в по-големи размери;

- Логото следва да бъде разработено и представено във формат JPG и във векторни формати EPS, AI, CDR, PDF;

- Проектът на лого трябва да бъде представен в черно-бял и в цветни варианти и да не съдържа информация за автора/авторите си;

- Проектът трябва да бъде представен във вариант с и без надпис: на български език: Русе – Европейски град на спорта 2016, и на английски език: Ruse – European City of Sport 2016.

2.Изисквания към участниците:

- Участниците трябва да са навършили 18 години;

- Всеки може да кандидатства с един проект (като единствен автор или в творчески екип);

- Нямат право да вземат участие в конкурса представители на Община Русе, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Общински съвет – Русе и други лица, пряко ангажирани с изпълнението на Програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

3.Необходими документи за кандидатстване:

1. Проект на лого (във всички варианти, описани в т.1);

2. Кратко описание на концепцията за лого (не повече от 2000 знака)

3. Приложение, в което се представят възможности за приложение на логото (бланки, плакети, билбордове и т.н.)

4. Декларация за авторство на проекта (попълнена, подписана и сканирана)

5. Декларация за предварително съгласие за предоставяне на авторски права върху проекта

6. Кратка автобиография на автора (вкл. адрес, телефонен номер и имейл)

4. Оценяване и класиране

Постъпилите конкурсни проекти ще се оценяват от специално назначено за целта жури, включващо представители на Община Русе, Общински съвет – Русе, спортни журналисти и деятели.

Журито ще разглежда само проекти, които отговарят на всички гореописани условия за участие в конкурса.

Журито ще разглежда проектите, без да разполага с информация за техните автори.

Класираният на първо място проект на лого ще получи парична награда в размер на 600 лв., като авторът/авторите следва да предоставят пълните авторски права за ползване и разпространяване.


ЕТАПИ НА КОНКУРСА

1.Подаване на проектите:

Проектите се подават на имейл адрес: logo.ruse.sport@gmail.com.

Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа на 5 февруари 2016 г.

Проекти, подадени след посочения краен срок, нямат да бъдат допуснати до следващите етапи на конкурса.

2. Обявяване на победителя:

В срок до 19 февруари 2016 г. ще бъде обявен победителят в конкурса за лого. Информацията ще бъде публикувана на интернет страниците на Община Русе и на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.