Сумист от школата на Калоян Махлянов триумфира с Купата на Императора

Японският сумист Котошогику триумфира за първи път в кариерата си с най-ценния трофей в древния японски спорт. 180-килограмовият борец с ранг "одзеки" завоюва титлата на първия за сезона класически турнир по сумо "Хацу башьо" в токийския дворец "Кокугикан".

31-годишният Котошогику е възпитаник на школата "Садогатаке", в която треньор е българинът Калоян Махлянов. За да има правото да бъде наставник в Страната на изгряващото слънце, Калоян се отказа от българското си гражданство и сега носи фамилията на съпругата си Андо. Той стана японец, тъй като треньори в професионалното сумо могат да бъдат само поданици на Императора. Първият европейски "одзеки" през февруари миналата година получи постоянен треньорски лиценз и името Наруто.

Успехът на неговия възпитаник е огромен, тъй като за първи път в последните десет години победител в "башьо" стана сумист, роден в Япония. Котошогику приключи с впечатляващия актив от 14 победи и само една загуба, зад него с по три поражения се наредиха Харумафуджи, Хакухо и Тойоношима.

Борецът от Елхово Даниел Иванов-Аоияма спечели пос.едната си схватка срещу Шоходзан и финишира с минимално "макекоши" (преобладаващи загуби) 7-8. През март на пролетния турнир в Осака "одзеки" Котошогику ще претендира за най-високото звание в сумото "йокодзуна".