Училище по катаракта към „Медика“ с първо занятие на 20 януари

Първото си занятие за тази година ще проведе Училището по катаракта към Многопрофилна болница „Медика“ на 20 януари от 11 часа във фоайето на отделение „Очни болести“ в лечебното заведение. Там записалите се на 0887 059009 пациенти ще научат от специалисти какво представлява заболяването и какво е необходимо да направят, ако вече имат поставена диагноза „очно перде“. Офталмолози ще разяснят какви са възможностите за лечение и видовете вътреочни лещи, които пациентите могат да ползват. След лекцията пациентите ще бъдат прегледани, за да се установи дали наистина имат катаракта.
Катаракта или както е известно още като очно перде, е една от основните причини за загуба на зрението при мъже и жени над 55 години. Сред най-застрашени от него са хора с диабет. 
Операцията за имплантиране на изкуствена леща е една от най-често извършваните в областта на офталмологията. Новият метод, който се прилага в МБАЛ „Медика“, e безкръвен, прави се с локална упойка и цялата манипулация продължава броени минути. Работи се с ултразвукова апаратура, пациентите не изпитват болка, а възстановяването им е в рамките на 1-2 дни.