Италианският премиер Енрико Лета подадва оставка

Италианският премиер Енрико Лета обяви, че подава оставка, след като собствената му партия гласува за смяна на правителството. Очаква се той да бъде заменен от 39-годишният лидер на Демократическата партия Матео Ренци.

Лета заяви, че ще връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано утре, след по-малко от една година начело на коалиционното правителство на левицата и десницата и в момент, когато Италия започва да излиза от болезнената рецесия. Членове на ръководството на левоцентристката Демократическа партия подкрепиха със 136 гласа "за" и 16 "против" предложение за промяна на правителството, внесено от Ренци.

Партията благодари на Лета за "положителната му работа", но призова за "нова фаза с нов изпълнителен орган". След като беше избран начело на партията си през декември, амбициозният Ренци обвини Лета, че протака ключови политически реформи и не прави достатъчно в борбата с ширещата се безработица.

Наполитано ще трябва да определи официално кандидат, който да замени Лета, почти сигурно е, че това ще бъде Ренци. Новият кабинет може да встъпи в длъжност до другата седмица. Оставката ще бъде предшествана от последното заседание на правителството на Лета, което започва в 10,30 ч по Гринуич утре.

Ренци заяви в началото на събранието на Демократическата партия, че партията и страната са на кръстопът и че е спешно и необходимо да се промени правителството, но изключи възможността за предсрочни избори. "Трябва да предложим начин за излизане от блатото с радикална и дълбока програма за промяна", заяви той и призова за ново правителство, което да може да управлява до края на мандата на парламента през 2018 г.

Но заседанието на Демократическата партия показа и разногласията в партията, като един от опонентите на Ренци Пипо Чивати сравни вътрешната борба между партийния лидер и Лета с филма на ужасите от 1980 г. "Сиянието". Ренци, който два пъти е бил кмет на Флоренция, се радва на висока обществена подкрепа, защото е смятан за външен човек за италианската политическа сцена с опит на местно равнище.

Той никога не е бил в правителство или в парламента и често критикува разходите за италианската политическа машина. С неформалния си език той се харесва особено на младите избиратели и редовно общува чрез социалните медии. Социологическо допитване от миналата година установи, че 54% от италианците харесват лидерския му стил. Това е много по-висок процент от подкрепата за партията му от 25%.

Борсите се сринаха рязко по време на търговията, но по-късно се съвзеха като индексът FTSE Mib завърши деня със спад от 0,17%. Лихвите по заемите за Италия нараснаха на пазара на ценни книжа, което отразява изнервянето на инвеститорите.

Напрежението в Демократическата партия нарасна, откакто Ренци оглави партията през декември. Лета и Ренци не успяха да разрешат различията си на срещата си вчера и премиерът отхвърли възможността да подаде оставка на пресконференция по-късно същия ден. Тогава той представи своята програма за реформи за една година.

Привържениците на Лета обвиняват Ренци в предателство, нарушаващо джентълменското споразумение, според което Лета трябваше да управлява до края на италианското председателство на ЕС през 2014 г. Ренци ще бъде най-младият премиер в ЕС и третият пореден лидер на правителството в Италия, който не е избран директно. Последният беше милиардерът Силвио Берлускони през 2008 г.

Лета беше определен от Наполитано да сложи край на дългата безизходица след изборите през 2013 г., които бяха спечелени с малко от Демократическата партия. Преди това президентът назначи Марио Монти. Ренци беше в центъра на медийното внимание в Италия от месеци насам, но все още е малко познат на международната сцена. Той сподели, че смята бившия британски премиер Тони Блеър за свой модел.