Шестима се борят за шеф на адвокатурата

Шестима са кандидатурите за председател на Русенската адвокатска колегия. За ръководния пост отново ще се бори настоящият шеф на адвокатурата Николинка Мянкова, която има право на още един последователен 3-годишен мандат. Досега тя е оглавявала общо три пъти колегията с пауза между втория и третия мандат.
Останалите номинирани от свои колеги адвокати са бившата депутатка от БСП Екатерина Заякова, Валентин Вълков, Светлин Коларов, Пламен Георгиев и Ангел Стефанов. На колегиална почит се радва и адвокат Светослав Михов, който също е номиниран за председателското място, но тъй като няма необходимия юридически стаж, не може да участва в надпреварата.
31 юристи пък се борят за деветте места в Адвокатския съвет. По-вял е интересът към Дисциплинарния съд, Контролния съвет и към кандидатурите за делегати на общото събраните на адвокатите от България.
Номинациите ще бъдат гласувани на отчетно-изборно събрание на 30 и 31 януари. От колегията се надяват на по-голяма активност, тъй като от всички 356 членове обичайно едва около половината гласуват на професионалните избори и решават кой да заеме ръководните позиции в гилдията.