Приемат се заявления за частно складиране на свинско месо

Държавен фонд „Земеделие“ започна прием на заявления за подпомагане на частното складиране на свинско месо, съобщиха от ведомството. За финансовата помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, които разполагат с подходящ склад за продължително съхранение на месото. Други изисквания към кандидатите са регистрация по ДДС на територията на ЕС, както и възможност за доказване на собственост върху продуктите, заявени за частно складиране.
По схемата се подпомага частно складиране на прясно охладено свинско месо, което досега не е било складирано. Финансират се количества от поне 10 тона за обезкостено свинско месо и минимум 15 тона продукти като бутове, плешки, котлети и др. Допустимият период за складиране е 90,120 или 150 дни. Финансовата помощ, която ще получат бенефициентите, зависи от вида на продуктите и времето, за което ги складират, и варира от 168 до 364 евро на тон.
Схемата за частно складиране на свинско месо се отваря за четвърти път в България. Целта й е да регулира средните пазарни цени на свинско месо като възстанови пазарното равновесие чрез временно изтегляне на количества от пазара.