Обещанието линейки да пристигат на адрес и за 8 минути се отлага за 2020 г.

Обещаните от министър Петър Московкратки срокове за пристигане на линейките до пациентите се отлагат чак за 2020 година, съобщава в. "Сега". Окончателният вариант на наредбата за стандарта за спешна медицина е публикуван в понеделник (14 декември) на сайта на Министерството на здравеопазването, независимо че обещанията на ведомството бяха тя да е влязла в сила още през септември тази година, а заедно с нея да са в сила и сроковете за пристигане на линейките.

Сега в документа е записано, че той влиза в сила от 1 септември 2016 г., но с изключение на частта, свързана с транспорта на спешните пациенти. За нея е предвидено да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Конкретен текст, който се отлага за след 5 години е свързаният с разделянето на пациентите в три категории според нивото им на спешност. Хората в критично състояние ще получават от диспечер на тел. 112 червен код, за който стандартът предвижда пристигане на линейката до 8 минути след подаването на сигнала. Нестабилните пациенти ще попадат в т. нар. жълт код и за тях времето за реакция е между 8 и 20 минути, а пациентите, за чийто живот няма опасност ще получават зелен код – линейката може да дойде до 120 минути.

За 2020 г. се отлага и задължението на спешния екип да се отправи към болница до 10 минути след пристигането на мястото на инцидента, както и че престоят на пациента в приемно лечебно заведение е от 5 до 20 минути.

От Министерството на здравеопазването са коментирали пред вестника, че записаният срок – 2020 г., е краен, а времето за отзоваване на адрес започва да се въвежда постепенно още от догодина. Освен това дотогава трябвало да се предприемат мерки за осигуряване на необходимата материална и кадрова база, така че да има реална възможност за изпълнение на изискванията. Очаква се ведомството да получи 160 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж", с които до 2020 г. да се купят 400 линейки и апаратура.

В момента в страната няма нормативни изисквания за времето за пристигане на линейките. По данни на здравното министерство от 2013 г. средно колите на спешна помощ пристигат на място за 28 минути.