Огъна ли се Меркел пред призивите за ограничаване на приема на бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел получи вчера широка подкрепа за миграционната си политика на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз в Карлсруе, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Тя обеща осезаемо намаляване на броя на мигрантите, идващи в Германия, с което направи отстъпка пред критиците, настояващи за по-твърд подход. Но в едночасовата си реч Меркел твърдо заяви, че ще продължи да търси споразумение сред страните от ЕС за справяне с кризата и отново отхвърли призивите Германия да предприеме по-агресивни едностранни действия, допълва американското издание.

"Ангела Меркел се поддава на натиска за ограничаване на броя на бежанците" е заглавието на британският в. "Дейли телеграф".

В дните преди конгреса в партията имаше открит бунт срещу Меркел с искане тя да затвори границите за бежанци или да наложи таван на броя им.
Но изглежда в последния момент е била постигната някаква договорка, тъй като партията й се обедини зад компромисен вариант - обещание за ограничаване на броя на бежанците, без определяне на горна граница, пише британският вестник.

Вестник "Ню Йорк таймс" избира обаче заглавие с противоположен акцент: "Меркел не се поддава на критиките на консерватори срещу бежанската й политика".
Със задкулисни маневри и силен призив към различните фракции в партията си, канцлерът Меркел заглуши критиките срещу отварянето на Германия за един милион бежанци. Тя отхвърли критиките на опонентите си, като обеща, че броят на бежанците ще спадне и каза, че те трябва да спазват германските закони и обичаи, пише американският вестник.

Меркел, чиято бежанска политика бе похвалена в цял свят, бе избрана за човек на годината от американското списание "Тайм" и британският вестник

"Файненшъл таймс". Вчерашната й реч обаче изненада поддръжниците на нейните политики:
"Мултикултурализмът води до паралелни общности и следователно е измама", каза тя. Въпреки че тези думи изглеждат нехарактерни за Меркел, тя вероятно би казала, че не си противоречи. Всъщност тя повтори нещо, което е заявявала още преди години, когато каза, че мултикултурализмът в Германия е "пълен провал", пише "Вашингтон пост".

С повтарянето на тази теза вчера тя целеше да успокои привържениците си, които са все по-разтревожени от притока на бежанци. Американският вестник също набляга на това, че Меркел е заявила, че новодошлите трябва да приемат германските ценности и култура и да уважават законите на страната.