Цяла Франция срещу льо Пен: нито един регион за Националния фронт

Крайнодесният Национален фронт на Франция на Марин льо Пен не успя да спечели нито един регион на втория тур на местните избори. След първия тур евроскептичната партия поведе в резултата и имаше преднина в 6 от 13 окръга. 

Първите прогнозния резултати след втория тур обаче сочат за победител Републиканците на бившия президент Никола Саркози.

Избирателите на социалистите масово са гласували заедно с десните и така успяха да предотвратят победа на Льо Пен, която водеше след първия тур с над 28% от гласовете в национален мащаб. Втори тогава останаха републиканците на Никола Саркози с около 27 на сто, а социалистите на президента Франсоа Оланд се оказаха трети с 23% от гласовете.

Самата Марин льо Пен лично изгуби надпреварата в Норд Па дьо Кале-Пикарди, където водеше след първия тур с 41%. Социалистите обявиха подкрепа за кандидата на Саркози Ксавие Бертранд и на втория тур той се наложи с 57-процентов резултат.

Племенницата на Марин льо Пен - Марион-Марешал льо Пен, се състезаваше в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг и също загуби от кандидата на републиканците.

Марин льо Пен благодари на своите избиратели и написа в тутиър:

"Да живее републиката! Да живее народът! Да живее Франция!"
После допълни: Нищо не може да ни спре!

Премиерът на Франция Манюел Валс каза, че опасността от екстремизма не е отминала.
"Опасността от крайнодясното все още не е отстранена, далеч сме от това".

Това е втори подобен момент в историята на Франция. На президентските избори през 2002 година на втория тур стигнаха десният Жак Ширак и крайнодесният Жан-Мари льо Пен, баща на днешната лидерка на Националния фронт. Тогава левицата отново масово подкрепи десницата и предотврати възхода на крайната десница. Така се случи и вчера.

Вторият тур на местните избори се проведе точно месец след кървавите терористични нападения в Париж, отговорност за които пое "Даеш" (т.нар. "Ислямска държава"). Увеличеният брой пристигащи в Европа имигранти и страхът от ислямистите повишиха резултата на Националния фронт на първия тур.