Очевидец сигнализирал за пиянски слалом зад волана

Опасен пиянски слалом на добре почерпен шофьор, който бил съпроводен с удряне на паркирани коли, бил наблюдаван и съобщен по телефона от очевидец. Съвестният гражданин дори проследил с колата си неадекватния водач и насочал полицейски екип къде точно минава криволичещият автомобил. А накрая опасният шофьор отказал категорично да даде алкохолна проба и бе награден с 2000 лева глоба и 2 години без право да сяда зад волана.
Случаят е от 28 август 2014 година, когато около 19.30 часа пияният водач решил, че е време да се прибира вкъщи. Качил се на фолксвагена си, който бил паркирал край покрития пазар в кв.“Здравец“, и направил няколко безуспешни опита да тръгне. 10-минутната му борба да потегли била наблюдавана от шофьор, който бил спрял наблизо. Вниманието му било приковано, още когато видял как олюляващият се мъж се качва в колата и запалва двигателя. След като пияният не успял да тръгне напред, решил да потегли на заден ход, като с маневрата закачил друг паркиран автомобил. Тогава очевидецът решил да сигнализира за рисковото поведение на пътя на замаяния мъж и се обадил на спешния телефон 112. За по-сигурно тръгнал да кара след него, за да успее да реагира, ако направи някоя пакост. Така се уверил с очите си, че пияният е изгубил всякакви възприятия за пространството, и сам се ударил с колата си в стената на бл.“Скопие“. След като паркирал пред дома си, неадекватният шофьор ударил леко и спрения пред него автомобил. Точно тогава на място пристигнал полицейският екип, който бил насочван по телефона от очевидеца на пиянския слалом. 
Първоначално пияният отказал дори да излезе от колата, но по-късно склонил. Тогава единият от полицаите усетил мириса на алкохол, който се носи от водача. За неадекватността му свидетелствал и фактът, че мъжът трудно стоял на краката си и не успявал да пази равновесие, затова униформеният дори го подпирал, за да не падне.
На място дошъл и пътен полицай, за да изпробва шофьора за алкохол, но мъжът категорично отказал. Така той се сдобил с акт за 2000 лева, а шофьорската му книжка била отнета за 2 години. Наказанието бе обжалвано пред съда, но магистратите прецениха, че актът е съвсем правилен и го потвърдиха. Отмениха обаче другата му глоба от 200 лева, с която водачът бил наказан за каране с несъобразена скорост, заради която очукал колата си. Според съдиите несъобразената скорост не е абсолютна величина и не може да бъде изтъквана като причина за станалата катастрофа. Актовете могат да се обжалват пред още една инстанция.