Хора със скандална слава начело на протеста на недоволството

Със запалени свещи в ръце петдесетина души в Русе се включиха в световния протест на недоволството в понеделник вечерта. Шумната група, която скандираше „Мафията спрете, България спасете“, „Оставка“ и надуваше свирки, започна от Халите и продължи до площада пред Общината, за където беше обявена обществена говорилня по проблемите на русенци.
Идеята е подобието на лондонския Хайд парк да се превърне в традиция и да се провежда периодично, за да може хората да споделят своите вълнения и житейски неволи, обясни Бойко Никифоров от „Сдружение за Русе“ - един от организаторите на протеста. Другият е създаденото във Фейсбук движение „Баста“, представлявано от Венцислав Ангелов, по-известен като Венци Чикагото. Двете организации обявиха, че ще работят заедно и занапред и съвместно ще се борят за по-добро бъдеще. А Ангелов с остри нападки и обвинения към управляващите прикани хората към революция.
Сред протестиращите бяха и членове на ВМРО, между които лидерът Искрен Веселинов и общинският съветник Стефан Бучаков.
Венцислав Ангелов-Чикагото е добре познат на обществото, медиите и юридическите среди. Той е бивш пътен полицай, който се прочу в последните години покрай арестите си в Кипър и у нас, и двата пъти за наркотици. За последно през август миналата година Венци Чикагото и племенникът му Анатоли бяха прибрани в ареста по обвинение за участие в международна престъпна схема за разпространение на наркотици. След няколко месеца престой зад решетките Чикагото обяви гладна стачка заради „нечовешките условия“ там. А след още немного време бе пуснат под гаранция. От прокуратурата вчера уточниха, че делото не е приключило и той все още е със статут на обвиняем.
Докато се чака краят на разследването, Чикагото поведе народно движение „Баста“ в интернет, чиято основна идея е да се бори с корупцията. Любопитното е, че той сам признава пред медиите, че е бил корумпиран, когато е работил като катаджия.
Другата спорна фигура в борбата за честна власт и граждански права е Дида Такева-Шултце. Миналата година тя беше една от тези, които заедно с „Бъдеще за Русе“ протестираха дни наред срещу корупцията в съда. Такева огласи на площада пред медиите, че е жертва на имотна измама и дядовата й къща на „Гладстон“ 11 е открадната с личните данни на починал евреин. „Драматичната“ й история, която излезе на страниците на „Утро“, предизвика остра реакция от другата страна, което стана повод за журналистическо разследване. Така стана ясно, че Такева няма никакво право да претендира за собственост на имота на „Гладстон“ 11, а нотариалните актове, на които тя стъпва, са извадени по давност през 2002 г., поради което съдът е категоричен - къщата е на наследниците на фамилията Гликман. На бял свят излезе, че преди години Дида Такева се опитала, пак с нотариален акт по давност, да придобие друг имот, собственост на арх.Анна Савова и на майката на бившата депутатка от НДСВ Анели Чобанова. В крайна сметка нещата приключват в полза на истинските наследници на имота чрез съдебно споразумение, след като Такева признала правото им на собственост.