Какви ще са местните данъци за 2016 г.?

Кметовете да вдигат данъци, това поиска премиерът Бойко Борисов от новоизбраните градоначалници от ГЕРБ. Разпределението на държавните пари за 2016 г. предизвика скандал в парламента. Ще плащаме ли повече за колите и жилищата си?
Според премиера, малките населени места може да бъдат и на нула процента ставка, за да се задържат хората там. Но по думите му, не може да живееш на жълтите павета, да се возиш на метро, и така нататък, и да искаш данъците да са като на село. „За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев", смята Борисов.
Много градоначалници, оказа се, са изпълнили премиерската препоръка да вдигат данъци още преди да са я чули, предава Нова ТВ.
Засега в София предложението е да се запазят същите данъци и такси. Промяна не се очаква и във Варна.
В Пловдив ще падне данъкът за автомобилите  – с между 9% и 13%. Бургаската администрация все още изчислява, но  очакванията са, че там ще има увеличение.
Жителите на Сливен и Пазарджик обаче ще плащат по-високи налози от 2016 г. Плановете в Сливен – данък сгради ще се увеличи до 50%, такса смет с между 50 и 60 на сто. По-висок ще е и данъкът за колите. Причината за предложеното от кмета Стефан Радев за драстичното увеличение била в тревожната  финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове. 
Ръст на данъците за автомобилите се предвижда в Пазарджик. Най-голямо ще е увеличението за коли от средeн клас. За някои модели налогът ще е колкото за 22-местен автобус – между 100 и 200 лева.
В Кюстендил и Благоевград местните данъци и такси ще останат непроменени.