И ВАС възстанови на работа уволнения заради атентата срещу Доган полк.Райков от НСО

И Върховният административен съд (ВАС) възстанови на работа полковник Георги Райков от НСО, който бе уволнен след нападението срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това заяви самият полк. Райков.

Той поясни, че решението е излязло вчера и е в негова полза. Сега предстои процедура по възстановяването на служба. Полковник Райков обясни, че по закон има фиксиран краен срок от два месеца. "Надявам се, след като ме уволниха за три дни, да намерят начин и да ме възстановят за толкова", посочи полковник Райков.

ВАС окончателно отхвърли заповедта на началника на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков. "Да, ще се върна. Няма причина. Аз съм се борил, за да упражнявам професията, която желая, а не която обстоятелствата налагат", каза полковник Райков. Той сподели, че обида в него няма, но се чувства предаден от ръководството на службата. Справедливостта възтържествува. А като се има предвид и голямата подкрепа, която получих от обществото и от колегите от системата за сигурност, няма обида в мен, каза той. На въпрос как ще работи от тук нататък с директора на НСО, той каза, че за него това е само един детайл и не поиска да го коментира.

БГНЕС припомня, че няколко дни след нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Още същия ден единият от тях началникът на авангарда полк. Георги Райков, заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.

В деня, в който бе обявено, че е уволнен, Георги Райков каза, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани. Освен всичко друго по разказа му "след атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели".