Съсед си присвои гараж с лъжа пред нотариус

Четирима русенци, сред които служител на Транспортна полиция, бяха осъдени за лъжесвидетелстване пред нотариус. Благодарение на техните показания един гараж на „Димчо Дебелянов“ до блок „Космос“ внезапно сменил собственика си. А истинският му стопанин разбрал, че е загубил имота си, когато го повикали в полицията и му разпоредили да го опразни.
За първи път „Утро“ се сблъска с историята за странната метаморфоза на гаража в „Родина“ през 2011 година, когато истинският му собственик Петър Илиев потърси помощта на вестника. Човекът беше потресен как така имот, който притежава от години и дори дава под наем, изведнъж може да му бъде отнет.
„На 30 април 2011 ме извикаха във Второ РПУ и ми казаха, че съседът ми Николай Петров има констативен акт за собственост върху моя гараж. Бях изумен от тази наглост, представих собствения си нотариален акт, но полицаите бяха категорични - спорът не бил от тяхната компетентност, трябвало да подам жалба в полицията“, разказа тогава изуменият русенец.
Междувременно се оказа, че съседът Петров вече е извикал ключар и е сменил патрона на гаража. Наемателят на Петър Илиев не можел да си вземе вещите, които били вътре, та се наложило пак да се намесва полицията, за да оправя и този проблем.
Петър пуснал жалба. И срещу съседа Николай започна разследване. А накрая Районният съд го наказа с три години условно и 700 лева глоба в полза на държавата. За две престъпления: като подбудител на лъжата пред нотариуса и за самоуправството, което извършил, като сменил патрона на гаража и отрязал достъпа на същинския му собственик до него.
Процедурата за издаване на такъв „констативен акт“ от нотариуса е проста: явяват се трима свидетели, заявяват под клетва, че един човек владее повече от 10 години имота, без да е обезпокояван от никого. Подписват се за верността на показанията си и толкова.
От съдебното решение става ясно, че Николай организирал да се явят в нотариалната кантора трима души: жената, с която живеел на семейни начала, полицай от Транспортна полиция и още една негова позната. Всъщност само тя се усетила навреме, че става нещо нередно и побързала да се защити - отишла пак при нотариуса и направила писмен отказ от дадените показания. Затова и само тя мина с пробация. Но останалите двама, включително и ченгето, са с условни присъди.
Наказанията все още не са в сила, те със сигурност ще се обжалват. Още повече, че и четиримата са заявили пред първата съдебна инстанция, че не се считат за виновни.