Трагедията в Париж повлече надолу новогодишните оферти за чужбина

Терористичните атаки в Париж повлякоха надолу цените на новогодишните пакети за чужбина. Те рязко паднаха, защото много хора се отказаха от избраната дестинация поради страх от атентати и проблеми с авиокомпаниите. Най-голямо се оказа намалението на цените за съседката ни Турция, която при това граничи и с размирната Сирия. В известния и предпочитан от много българи курорт Кушадасъ на Егейско море например пакет от 4 нощувки и ол инклузив с включена новогодишна вечеря с богато меню и неограничено количество алкохолни и безалкохолни напитки, както и възможност за тръгване от Русе, излиза 379 лева. Цените за Нова година в Истанбул пък започват от 355 лева за 3 нощувки, като отново има възможност за тръгване от Русе. 
В столицата на модата Милано пък самолетният пакет с четири нощувки е намален от 899 лева на 749 лв. Спад в цените има и при новогодишните пакети за австрийската столица Виена, където четири нощувки в луксозен 4-звезден хотел и самолетен билет са с отстъпка от 100 лева и излизат по 1140 лева на човек. При по-екзотичните дестинации, като например Тайланд и Сингапур, цените също са паднали и така пакетната цена за девет нощувки със самолетна програма ще струва на любителите на новогодишните тържества под палми малко над 5000 лева. 
Голяма част от русенци вероятно вече са планирали как и къде ще посрещнат празника, но сигурно има и такива, които са привлечени от по-ниските цени и възможността да прекарат Нова година в някоя топла страна, а поевтиняването на офертите е добра възможност. 
За съжаление и сега се потвърждава наложила се българска традиция офертите за чужбина да са по-евтини от пакетите в България. В 4-звезден хотел в зимния курорт Боровец например 3-дневен пакет със закуски и вечери излиза по 579 лв на човек. 
И ако някои се отказват от празничен воаяж зад граница, а други се радват на падналите цени за мечтана дестинация, голяма част от русенци залагат отново на механите и ресторантите, за които в Русе все още има свободни места. Цената на кувертите варира от 45 лева в отдалечените от центъра заведения до 125 лева в по-изисканите ресторанти, като всеки избира това, което е по джоба му. Както всяка година най-голям е напливът за механите, където новогодишните куверти са около 70-80 лева в зависимост от разположението на местата. Клиентите могат да избират между няколко менюта, а цените са същите като миналата година. Заведенията привличат клиенти и с жива музика с оркестър и певица, новогодишна томбола с награди и много други изненади.
Интерес има и към хотелските комплекси извън града. В хотел в Кошов например две нощувки със закуски и вечери, включително и празнична на 31 декември, с ползване на СПА център и програма излизат по 208 лева на човек. В хотел в Мечка клиентите могат да избират между две зали, като цените за новогодишната нощ, която включва вариететно и магическо шоу, народни танци, диджей, томбола и грандиозна заря, са 100 и 125 лева. 
И все пак вероятно най-много си остават русенците, които ще посрещнат Нова година в домашна обстановка с приятели, а най-върлите купонджии ще вдигнат наздравица на концерта на централния площад.