САЩ предупредиха за засилени терористични заплахи по целия свят

Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите си за засилени терористични заплахи по целия свят, предадоха световните агенции.

За заплахата свидетелстват неотдавнашните терористични нападения във Франция, Дания, Нигерия, Турция, Мали, както и взрива, поразил руския самолет над Синайския полуостров, за който отговорност пое терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД).

Наличната информация свидетелства, че групировките ИД, „Ал Кайда“, „Боко харам“ и други както и преди планират

терористични нападения в различни региони,

отбелязва Държавният департамент.

Ведомството не посочва конкретни заплахи или най-опасните райони в света, но препоръчва на американските граждани да бъдат крайно внимателни при всякакви пътувания в чужбина.

Предупреждението остава в сила до 24 февруари 2016 г., допълва Държавният департамент.

Междувременно жителите на Ню Йорк вече могат да използват

ново телефонно приложение, за да сигнализират на властите всякаква подозрителна дейност,

в рамките на борбата с тероризма, предаде АФП. Приложението „Виждате нещо, пращате нещо“ (See something, send something) е безплатно. То позволява на потребителите да изпращат с няколко кликвания от телефона снимка или кратък текст в държавния Център за разузнаване.

Губернаторът на щата Ню Йорк – Андрю Куомо, също така съобщи, че се назначават допълнителни 46 полицаи в транспортната служба с цел подобряване на капацитета за борба с тероризма в обществения транспорт, по-специално гарите „Гранд сентръл“ и „Пен стейшън“.

Куомо припомни, че сигурността е била подсилена след атентатите от 13 ноември в Париж.