Код "оранжев" за висока терористична заплаха за централите на ЕС и НАТО в Брюксел

Съветът на Европейския съюз повиши нивото на тревога от „жълто“ на „оранжево“, предаде агенция Belga. Решението ще доведе до въвеждане на нови мерки за сигурност. Заради повишената тревога Люксембург, който е ротационен председател на ЕС, е анулирал повечето от планираните за понеделник срещи. Срещата на европейските министри на образованието и тази на еврогрупата не са отменени. Един от най-строго охраняваните обекти в белгийската столица – щаб квартирата на НАТО, където са в сила допълнителни мерки за сигурност, в понеделник ще отвори врати с гъвкаво работно време, съобщава ТАСС, позовайки се на информация от официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску.

„Щаб квартирата на НАТО, която се намира в североизточната част на столицата, ще бъде отворена в понеделник. Мерките за сигурност за засилени и ще бъде в сила гъвкаво работно време“, заяви Лунгеску. 

Тревожна новина дойде  отново и от Париж. Неизвестни извършители са задигнали от парижка болница костюми за химическа и биологическа защита, съобщава руският вестник „Независимая газета“. Изданието, цитирано от "Фокус", се позовава на информация от ръководството на столичната клиника.

Защитните костюми са били съхранявани в помещение, достъп до което се получава чрез въвеждането на код, с който обаче са разполагали „много хора“. От болницата са подали сигнал за кражба в полицията.

Новината идва на фона на обтегнатата обстановка след серията терористични атаки във фаталния за Париж петък 13-ти, при който загинаха 130 души. Тя провокира страховете от нова екстремистка атака във френската столица, в която ще бъде използвано химическо или биологическо оръжие.