20 евро "такса спокойствие" за чужд тираджия

Чужди тираджии се откупват с по 20 евро, за да избегнат проверките на Държавната автомобилна администрация. Толкова е била тарифата на позициониран на аутобана Марица патрул на проверяващия орган, съобщи официално Хасковската окръжна прокуратура след задържането на четирима инспектори по обвинение в системно взимане на рушвети от чужди шофьори на камиони.
"Разследването на Областната дирекция на МВР и на ДАНС стартира след сигнал на турски водач на тир за поискани и дадени от него 20 евро на проверяващия служител", съобщи наблюдаващият делото прокурор Павел Жеков. "7 шофьора са потвърдили пред съдия за корупционната практика в хода на операцията. Още трима свидители са дали показания в същата посока и са разпознали уличаваните още на 16-ти ноември", уточни държавният обвинител.
В сряда вечерта след оперативна комбинация органите на реда и сигуростта намират 300 евро до служебния автомобил на ДАА на магистралата. Изхвърлените пари вероятно от рушвети били пъхнати в кутия от цигари, която била в кашон за боклук.
Последвало е претърсване и на личните автомобили и домовете на отстъпилата от дежурство първа дневна смяна. "В един от служителите от нея е открита подобна сума. Засега няма данни за участие в схемата на висши началници. Допускаме, че всеки е "работел" за себе си, а след смените събраното се е делило между участниците", каза прокурор Жеков.
На четиримата: Даниел Х., Вихър В., Константин В. и Димитър М. ще бъдат повдигнати обвинения още днес /вчера б. а./ следбяд, обещаха обвинителите. "Тепърва ще се изслушват и още свидетели и ще се правят съпоставки, предстоят още много досъдебни действия", каза и шефът на ОД на МВР - Хасково комисар Ангел Цанков.