Сделката за плажа край Мартен обявена за нищожна

Русенският окръжен съд обяви за нищожна сделката за плажа на Мартен, продаден по времено на ексгубернаторката Мария Димова. През 2007 година 74,3 дка земя в местността Калето бяха изтъргувани с тайно наддаване на фирма „Вайн селект“, свързвана с покойния бизнесмен Мишо Бирата. За имота бяха платени 505 000 лева.
Впоследствие „Вайн селект“ заложи плажа в полза на габровски производител на бутилки за бира, като теренът трябваше да послужи за обезпечение заради дълг на друга фирма на Мишо Бирата. Борчът така и не бе погасен, затова бизнесменът от Габрово тръгна да си събира парите със съдия-изпълнител. И се стигна дотам, че теренът бе описан и изваден на търг.
Едва тогава държавата се задейства и се усети, че всъщност имотът е публична държавна собственост и изобщо не може да бъде продаван, защото е част от заливаемата зона на реката. И поиска да й бъде върнат чрез съда.
По време на делото беше назначена експертиза, която доказа, че 70% от продадения терен представляват крайбрежна заливаема ивица. И оттам нататък изходът бе ясен - съдът просто обяви сделката за нищожна. И осъди „Вайн селект“ да върне владението върху плажа на държавата, а тя да върне взетата сума пари - общо 505 000 лева. Решението на Окръжния съд обаче подлежи на обжалване, без което най-вероятно няма да мине.