Кой е Джихади Джон - мъжът, който вся страх по света

Докато твоите ракети бият по нашите хора, ние ще режем гърлата на вашите близки. Това казва Мохамед Емвази, станал известен като главния главорез на „Ислямска държава” с прозвището Джихади Джон, обръщайки се във видеоматериал към президента на САЩ Барак Обама, след което обезглавява своята жертва. Записите с екзекуции бързо обиколиха света и станаха визитна картичка на терористичната организация „Ислямска държава” (ИД). Фигурата в тъмните дрехи, говореща за неизбежното възмездие на английски, но с британски акцент, стана символ на новия глобален джихад. В същото време посланието му, което отекна по всички точки на планетата, привлече интерес и съмишленици от целия свят, съобщава lenta.ru.Задачата по идентификацията и унищожението на Джихади Джон стана кауза и бе приета като въпрос на чест за западните спецслужби. В разкриването му се включиха специалисти от ФБР, МИ5 и Скотланд Ярд. Според The Daily Telegraph и National Post, анализирайки видеозаписите, експертите могат съставят ясен портрет на заподозрения, базирайки се на неговия глас и дрехи. Специалистите по различни видове оръжие са разглеждали неговия нож, за да се разбере кака може да бъде купен. 

Първоначално в пресата се появи информация, че под маската на Джихади Джон се крие Адел Абдел-Маджид Абдел Бари - син на известния джихадист Адел Абдел Бари. Младият човек също е живял в Лондон и е избягал в Сирия, за да воюва в състава на „Ислямска държава”.

На 26 февруари The Washington Post обяви истинското име на тайнствения палач.

Пътят на джихадиста

Мохамед Емвази е роден на 17 август 1988 година в кувейтския град Ел-Джахра. През 1993-а, според The Guardian, семейството на бъдещия терорист се мести във Великобритания, където в течение на три години чака да получи статут на бежанци. Според The Daily Mail родителите му предпочитали да живеят от помощи, а баща му пък станал шофьор на такси. Социалната система на Англия е похарчила по семейството около 400 хил. паунда.

През 1995 година Мохамед тръгнал на училище, което било близо до дома му. Според негови съученици той бил тихо и спокойно дете. Вкъщи семейството говорило на арабски и регулярно посещавало молитвите в близката джамия, но външно фамилията водела напълно британски начин на живот. Мохамед бил единственият мюсюлманин в класа. Запазена е анкета, която той е попълнил, когато е бил на 10 години. Бъдещият Джихади Джон е споделил в нея, че любимият му цвят е синият, любимото му животно е маймуната, любимият му анимационен филм е The Simpsons, а любимата храна - чипс. След 20 години той си се представял като „футболист, който вкарва гол”.

„Той играеше футбол във всяко голямо междучасие на обяд. С помощта на футбола той учи нови думи и изрази на английски. Както всички момчета и той искаше да е нападател. С добри оценки не се отличаваше, но бе спортна натура, и то популярна”, споделя бивш съученик на Емвази. 

Друг приятел на бъдещия джихадист пък си спомня такава случка. „По време на игра Махамед много силно си удари главата в металната греда на вратата. След инцидента не го видяхме 6 седмици. След тази черепно-мозъчна травма той вече не беше същият”, казва съученикът му. 

В средното училище Мохамед се е старал да бъде прилежен ученик, но ислямът вече оказвал все по-силно влияние върху неговото поведение в живота. Той започнал да носи по-традиционни дрехи, а неговите сестри наденали хиджаб. Окончателно неговото поведение се променило при постъпването в Уестминстърския университет. Там Емвази започнал да посещава различни дисциплини и попаднал под влиянието на Билал ал-Бирджави, член на „Ал Кайда”. 

Негов състудент си спомня, че Мохамед Емвази започнал да участва във вечеринки с алкохол, пушил марихуана и често започнал да се бие със състудентите си.

По същото време Емвази вече е бил засичан и на организирани маршове на радикалните ислямисти в Лондон. Смятайки, че именно Билал ал-Бирджави е способствал за радикализацията на младия мъж, властите в Британия пет пъти са му позволявали да пресича границата на Англия в периода от 2006-а до 2009-а, но без да знаят за неговите истински намерения. Ал-Бирджави е убит след атака с безпилотен самолет през 2012 година.

Бивш състудент на Емвази в интервю за The Daily Mail казва, че в учебното заведение са били създадени всички условия за радикализация: „Веднъж отидох на среща на мюсюлманското общество и те с радост и одобрително ръкопляскаха на събитията от 11 септември”. 

Според него ислямските радикали са съставили ясен план да привличат на своя страна студенти.

След като завършил университет и получил диплома за програмист, Емвази заминал за Танзания, след което с негови приятели се опитали да проникнат в Сомалия под предлог, че отиват на сафари. Емвази не е пуснат в страната, а е качен на самолет и изпратен в Холандия. В писмо до организацията CAGE, която се занимава със защита за несправедливо обвинени в тероризъм, Мохамед писал, че него го е разпитвало британското контраразузнаване, което го обвинило в опит да се присъедини към терористите от „Аш-Шабаб”.

След като се върнал в Лондон, той разбрал, че полицията е разпитвала семейството му и семейството на приятелката му, след което момичето отказало планираната сватба.

Тогава Мохамед решил да се прибере в Кувейт, за да не бъде повече преследван от страна на властите. Година по-късно се върнал в Лондон, за да види родителите си. По думи на бъдещия джихадист на летище „Хитроу” офицер от контраразузнаването го разпитвал за целта на пътуването му и дори го „блъснал в стената”. Не го пуснали обратно в Кувейт. 

„Аз се чувствах като заключен”, пише Емвази до сътрудниците на CAGE. 

По съвет на родителите Емвази променил името си и се опитал да замине за Кувейт още веднъж през 2013-а, но пак му отказали. Няколко дни по-късно той изчезнал, а по-късно съобщил на близките си, че е в Сирия.

Двама британски медици, които са говорили с Емвази в Сирия, разказват за The Daily Mail, че първоначално Емвази смятал да се присъедини към организацията „Джабхат ан-Нусра” и им казал, че няма какво да губи. 

В крайна сметка Емвази се влял в редиците на „Ислямска държава”, където бързо направил „кариера”. Заедно с трима други британци той охранявал затвора в столицата на самопровъзгласилия се халифат Рака. Там той получил и своя прякор – заради британския си акцент затворниците наричали четиримата стражи като Джордж, Ринго, Пол и Джон - в чест на музикантите от The Beatles.

Четиримата пазачи вардили най-ценните заложници - граждани и поданици на страни от Западна Европа. Пазачи се отличавали с голяма жестокост - използвали електрошок, давили затворниците с вода и инсценирали различни мъчения. В интервю за CNN един от бившите затворници споделя подробности за издевателствата на Джихади Джон: „Той ме вдигна и ме накара да танцувам с него танго. Главата ми бе отпусната и аз се боях, че ще ме бият. Той ме водеше из затвора, но в един момент ме блъсна на пода. После ме биха, а след това се опитаха да ми откъснат носа, но със зъби”.

След като личността на Емвази е разкрита, той престава да се появява във видеозаписи. Статусът на Джихади Джон е намален и той вече не олицетворява глобалния и всемогъщ джихад. За него вече се знаеше кой е и какъв е – имаше име, имаше семейство и история.

Неговата смърт няма да повлияе на военния потенциал на „Исламска държава”, но е факт, че едно от основните оръжия на самопровъзгласилия се халифат е унищожено.